Claudia Partole: Prin cărțile sale, Emilia Plugaru ne incită la un dialog sincer, al dragostei față de tot ce e sfânt
-
26 Iulie 2021 14:52
Poezia pentru maturi a Emiliei Plugaru, ca și cea pentru copii, este de o sinceritate rară. Ele sunt trecute prin inimă, lipsește falsitatea, cărțile ei mângâie, a menționat scriitoarea Claudia Partole, la lansarea cărții “Cer de sineală”, a Emiliei Plugaru.
Este cel de-al treilea volum de poezie pentru adulți a Emiliei Plugaru, lansarea căreia a avut loc recent la Biblioteca Onisifor Ghibu, la care au fost prezenți mai mulți scriitori, lingviști, cititori.
Tematica principală abordată de poetă este dragostea de tot ce este frumos , de tot ce este sfânt, a mai spus Claudia Partole. Ea a mai adăugat că scrisul Emiliei Plugaru inspiră, atât pe cititori, cât și pe scriitori: “Pentru fiecare scriitor , atunci când citește o carte și simte că ar avea și el ce spune, că cineva parcă a surprins gândul său și apare un dialog, e ceva stimulator. Asta mi se întâmplă de fiecare dată când citesc creațiile Emiliei Plugaru”, a mărturisit scriitoarea Claudia Partole.
Jurnalista și scriitoarea Ala Poiată, fostă colegă cu Emilia Plugaru, își împărtășește și ea amintirile: “Am învățat timp de un an cu colegii de la arhitectură, printre care se afla și Mila Ciobanu, cum îi spuneam pe atunci. Deși o bună parte dintre colegi i-am uitat, pe Emilia am memorizat-o – prin felul ei de a fi, prin sensibilitatea deosebită, prin atitudinea ei față de studii, față de carte, era pasionată de ceea ce făcea. Peste mulți ani, una din colegele noastre, doctorul în științe, arhitectul Tamara Nesterov, mi-a povestit, printre alții și despre colega noastră Mila Ciobanu. Astfel am aflat că fiind o femeie împlinită și având familie, copii, după o frumoasă activitate în domeniul arhitecturii, a devenit și o bună scriitoare pentru copii”, a menționat Ala Poiată.
Scriitoarea Ala Poiată apreciază poeziile și proza Emiliei Plugaru pentru copii și maturi, dat fiind că autoarea și-a păstrat o privire nevinovată asupra lumii. Aceasta o face mai aproape de micul cititor și cărțile sale sunt interesante copiilor, care au un univers aparte, dar și maturilor: “Mai ales în poeziile ei pentru copii a descoperi o candoare, o naturalețe aparte, îmbinate cu un fel firesc de a aborda lucrurile . Este aproape de sufletul copiilor, de felul lor de a vedea lucrurile. Haideți să fim sinceri, cu timpul adeseori devenim cinici, anumite neîmpliniri în viață, anumite frustrări ne fac uneori mai răutăcioși… În tot ce scrie Emilia Plugaru am văzut atâta candoare, atâta privire senină asupra lumii, asupra vieții, asupra copilăriei , pe mine asta mă cucerește”, spune Ala Poată.
Volumul ”Cer de sineală” al Emiliei Plugaru, urmează după cărțile ”A sunat aseară mama” și ”O toamnă ca un cântec”. Autoarea este inspirată de sentimentul dragostei, pe care îl consideră cel mai important, cel care dă culoare vieții: ”Nu am putea trăi fără dragoste, am fi pustii și incolori. Dragostea e de multe feluri, nu e doar față de genul opus, dragoste e față de tot ce vezi și iubești. Când nu mai avem putere de a iubi, cedăm și plecăm. Viața însăși e dragoste”, consideră Emilia Plugaru. Este în curs de editare un roman al autoarei, scris în perioada pandemiei.
Emilia Plugaru, membră a Uniunii Scriitorilor, s-a născut la 17 iunie 1951 în satul Cetireni, raionul Ungheni. În 1972, a absolvit Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic din Chișinău. Debutează în 1996 cu volumul de versuri pentru copii și desene de colorat „Sunt elevă-n clasa-ntâi”. Au urmat mai multe povești, poezii, scenete pentru copii. Autoarea este premiată în cadrul Concursului Național de Dramaturgie (2001), pentru piesa „Vârcolacii au furat luna”, care este jucată din 1998 până în prezent pe scena Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău.