Clasamentul celor mai pașnice țări. Pe ce loc se situează R.Moldova

  • 12 Iunie 2019 11:16
Clasamentul celor mai pașnice țări. Pe ce loc se situează R.Moldova

Republica Moldova se află pe locul 68 din cel 84 de state în clasamentul „Indicele Global al Păcii 2019”, realizat de Institutul pentru economie și pace și făcut publica astăzi.

Astfel, Republica Moldova a coborât cinci poziții în acest clasament fiind alături de țări ca Macedonia de Nord, Muntenegru, Oman sau Guineea Ecuatorială. 

De asemenea, potrivit Institutului pentru economie și pace (IEP), lumea a devenit ceva mai sigură, pentru prima dată după cinci ani, dar continuă să fie considerabil mai puțin pașnică decât acum un deceniu, scrie Agerpres.

Pentru al 11-lea an consecutiv, cea mai pașnică țară din lume este Islanda, au conchis analiștii care au realizat Global Peace Index 2019, pe baza a 23 de factori, între care conflictele interne și externe, cheltuielile militare, terorismul și criminalitatea.

Islanda este urmată în vârful clasamentului de Noua Zeelandă, Portugalia, Austria și Danemarca. Clasamentul este încheiat de Afganistan (locul 163, ultimul), precedat de Siria (162), Sudanul de sud (161), Yemen (160) și Irak (159).

Șaptesprezece state europene se numără în top 25, considerate cele mai pașnice din lume. Între ele se află și România, chiar pe locul 25.

Europa rămâne regiunea cea mai pașnică din lume, în 22 din cele 36 de state europene analizate având loc îmbunătățiri în 2018, mai ales în ce privește politica antiteroristă, impactul terorismului, situația refugiaților și rata omuciderilor. Climatul politic general din Europa se menține însă incert, iar revirimentul naționalismului și terorismul continuă să reprezinte amenințări semnificative la adresa păcii continentului, subliniază analiștii.

Ușoara îmbunătățire înregistrată se explică în parte prin măsurile luate în privința militarizării, și anume prin faptul că a existat o reducere semnificativă a cheltuielilor militare ca procent din PIB, în majoritatea țărilor, precum și o scădere a numărului de militari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău