Circul din justiția noastră reformată (Revista presei)

  • 30 Iunie 2017 09:50
Circul din justiția noastră reformată (Revista presei)

Revista presei din 30 iunie 2017

Pavel Păduraru scrie în Timpul despre „Circul din justiția noastră reformată”. El se referă la cazul primarul de Orhei, Ilan Șor, învinuit de spălare de bani și delapidarea a cinci miliarde de lei de la Banca de Economii condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, dar nu a fost băgat la pușcărie nici acum. Autodenunțurile pe care el le-a depus contra lui Vlad Filat și Veaceslav Platon ar putea să-l scoată în cele din urmă basma curată, în pofida faptului că ceilalți doi au fost ținuți în arest chiar din momentul reținerii și nu vor vedea curând libertatea. Din aceste considerente, e puțin probabil că, în această țară, mai crede cineva că deciziile procurorilor și ale magistraților în cele trei dosare au fost luate conștiincios, fără a fi dictate din afară, scrie autorul.

Chișinăul nu ar trebui să „absoarbă elementele separatiste” de genul Șevciuk, titrează Ziarul Național care-l citează pe fostul ministru liberal, Valeriu Munteanu. „Fostul lider autoproclamat de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, ar trebui luat la întrebări de către procurorii de la Chișinău cu privire la acțiunile sale îndreptate împotriva R. Moldova, după ce s-a „oploșit” pe malul drept al Nistrului, susține Valeriu Munteanu. El atenționează că ar fi foarte mult material factologic pentru cercetarea penală a lui Șevciuk de către autoritățile de la Chișinău.
Fuga lui Șevciuk din regiunea transnistreană l-ar putea transforma pe acesta într-un soi de „disident politic", de această părere este analistul Dionis Cenușă, care comentează „adăpostirea” lui Șevciuk pe malul drept al Nistrului. Krasnoselski ar putea cere „extrădarea” lui de la Chișinău. Aceasta solicitare l-ar putea interesa pe președintele Dodon, care astfel ar vrea să impulsioneze dialogul cu Krasnoselski, puternic șifonat in ultimul timp, susține expertul citat de Ziarul Național. Totodată, el crede că democrații și Plahotniuc ar putea juca această carte pentru a discredita admnistrația separatistă, inflamând dialogul Dodon-Krasnoselski”. În opinia analistului, Chișinăul este obligat să-l interogheze pe Șevciuk și pe marginea contractelor privind energia electrică, în baza cărora „Energokapital” a livrat energie către „Energocom” în perioada 2015-2017. „Printre fondatorii „Energokapital” se află și oameni apropiați lui Șevciuk, care este autorul schemelor de intermediari la livrarea de energie electrică către malul drept”.

Președintele pacoste – titrează Jurnal de Chișinău, care atenționează că Dodon recurge la acțiuni care ar putea duce la destabilizarea securității naționale a RM, după ce șeful statului a retras proiectul Strategiei securității naționale. Experții atrag atenția că Donbasul și Transnistria sunt amenințări pentru R. Moldova iar scopul lui Dodon ar fi stoparea colaborării cu NATO și partenerii strategici. Constituția stabilește că șeful statului trebuie să garanteze securitatea, nu să o slăbească. Nu este o surpriză că aceste acțiuni coincid cu punctele de vedere ale Moscovei. Actualitatea proiectului retras este și mai vizibilă având în vedere că RM se află acum într-o zonă a conflictelor militare, în preajma unui război între Ucraina și Rusia, citim în Jurnal de Chișinău.

Referindu-se la declarațiile lui Dodon despre revenirea la grafia chirilică, George Damian scrie pe portalul MoldNova că aceasta nu pare a fi o glumă. Ministra Educației de la Moscova a anunțat recent că încurajează revenirea la grafia chirilică în toate statele CSI. Iar Igor Dodon nu face altceva decât să se conformeze. Ideea revenirii la grafia chirilică ne arată unde vrea Igor Dodon să ducă Republica Moldova: înapoi în URSS, conchide autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău