Circul de prost gust pe nume „alegeri prezidențiale” (Revista presei)

  • 13 Septembrie 2016 17:37

Revista presei din 13 septembrie 2016

Circul de prost gust pe nume „alegeri prezidențiale”, titrează Timpul. Ziarul amintește că în martie, Curtea Constituțională a decis, că în Republica Moldova trebuie să aibă loc alegeri directe ale președintelui, deoarece modificările la constituție, care instituiau votul parlamentarilor pentru funcția de șef al statului au fost, de fapt, neconstituționale. Pentru un timp, a domnit în societate o oarecare atmosferă de euforie. În sfârșit, țara își va alege președintele, liderul național, conducătorul suprem, „tatăl” care va duce din nou lucrurile pe făgașul lor normal. Putem vorbi, însă, despre un circ în care se vor transforma aceste așa-zise alegeri prezidențiale, în care niște candidați ai sistemului se vor „bate” între ei pentru o funcție care, de fapt, în actuala situație, nu înseamnă nimic, pentru că nu decide nimic.

Candidații la prezidențiale și încălcările legislației electorale, în vizorul jurnaliștilor de investigație, anunță Ziarul de Gradă.  Can­di­da­ții la ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale și încăl­că­rile admise de aceștia vor fi moni­to­ri­zate. Astăzi, Cen­trul pen­tru Ana­liză și Pre­ve­nire a Corup­ției (CAPC), Zia­rul de Gardă și Cen­trul de Inves­ti­ga­ții Jur­na­lis­tice au lan­sat o ini­ția­tivă pen­tru ale­geri pre­zi­den­ți­ale trans­pa­rente. De ase­me­nea, a fost des­chisă o linie fier­binte la care orice cetă­țean poate sesiza cazuri de încăl­care a legi­sla­ției sau poate bene­fi­cia de asis­tență juri­dică gra­tu­ită în dome­niul elec­to­ral în peri­oada de până la ale­geri și în ziua scru­ti­nu­lui din 30 octom­brie 2016.

Adevărul Nu se îndoiește că decizia autorităților de la Tiraspol de a activa rezultatele unui „referendum“ din 2006, vizând unirea cu Federația Rusă, e un bluf.
Nicio entitate serioasă nu face un referendum pentru a-l pune în aplicare peste 10 ani. În plus, momentul unei uniri cu Federația Rusă a trecut de peste un an. În atmosfera tensionată a războiului civil din Ucraina, când regiunile Donețk și Lugansk și-au proclamat secesiunea față de Ucraina, era mai potrivit. Acum, când statele occidentale fac presiuni tot mai mari pentru renunțarea la sancțiunile impuse Rusiei, iar aceasta a obținut de la Statele Unite garanții cu privire la Ucraina, e deja târziu. Decizia autorităților de la Tiraspol de a activa rezultatele unui „referendum“ din 2006, vizând unirea cu Federația Rusă are legătură tot cu alegerile prezidențiale care vor avea loc în Republica Moldova, în această toamnă, conchide Adevărul.

Nicolae Negru remarcă lipsa de credibilitate a justiției, care potrivit autorului  se resimte și mai pregnant în cazul Platon. În pofida unui șir impresionant de scheme frauduloase puse la cale de el, atât în Republica Moldova, cât și în Ucraina, o parte a presei îl victimizează, nu fără succes, ceea ce nu ar fi posibil, dacă ar exista certitudinea că Procuratura Generală și CNA nu mai execută comenzi politice, este fără cusur. Dar cine îi va „spăla” pe procurorii compromiși? Încercarea „coordonatorului executiv” de a ne face să credem că Republica Moldova a pășit într-o nouă etapă, care va fi complet diferită de „etapa Filat”, se va nărui mereu, ca un castel de nisip, dacă nu se va asigura credibilitatea justiției – un obiectiv imposibil de atins, dacă vor rămâne nepedepsiți procurorii care au asistat complice sau prostește, din incompetență, la devalizarea BEM și BNM. Până justiția nu se va spăla sau nu va fi spălată de păcatul complicității la furtul miliardului, reabilitarea lui Plahotniuc este imposibilă, și incertitudinea, imprevizibilul, pericolul catastrofei va atârna ca sabia lui Damocles deasupra Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
0
Wed
-0
Thu
-0
Fri
-0
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău