Circa 50 mii de familii vor primi vouchere pentru electrocasnice noi și eficiente energetic

  • 21 August 2023 14:59
Circa 50 mii de familii vor primi vouchere pentru electrocasnice noi și eficiente energetic

Circa 50 mii de familii din Republica Moldova vor primi vouchere pentru electrocasnice noi și eficiente energetic, cu suportul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.

În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi două regulamente ce se referă la mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la cetățeni pentru programele de eficientizare a consumului de resurse energetice. Scopul regulamentelor aprobate este de a facilita implementarea Programului de vouchere pentru electrocasnice și Programului de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră. Ambele măsuri sunt finanțate de Uniunea Europeană, în cadrul Proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova.

Programul de vouchere pentru electrocasnice prevede un suport financiar ce acoperă 80% din costul unui produs, cum ar fi frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe. Familia beneficiară va trebui să contribuie cu 20% din contravaloarea respectivului echipament. De asemenea, vor fi oferite și vouchere gratuite pentru becuri LED. Costul total al programului este de 5,8 mln de dolari.

Scopul Programului de vouchere este de a reduce consumul de energie electrică odată cu înlocuirea obiectelor de uz casnic mai eficiente decât cele deținute de familiile selectate, pentru ca în final consumatorii vulnerabilii să achite facturi mai mici.

În cazul celui de-al doilea program, de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic, va fi modernizată rețeaua de termoficare internă din cadrul a patru blocuri din orașul Chișinău, selectate în baza unui concurs public. Partea de grant din cadrul proiectului implementat de PNUD Moldova și finanțat de Uniunea Europeană va fi la fel de 80%, asociațiile de proprietari vor achita o contribuție din valoare lucrărilor de 20%, în maxim 12 luni de la finalizarea lucrărilor. Costul de implementare a prezentului program este estimat la un milion de dolari.

Prevederile hotărârii de Guvern urmează a fi aplicate pe parcursul perioadei de implementare a programelor enunțate, care este august 2023 – decembrie 2024. După valorificarea integrală a mijloacelor financiare alocate de către UNDP Moldova, în cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, Executivul urmează să asigure continuitatea finanțării inițiativelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău