Circa 400 de persoane au încălcat regulile pentru a se vaccina anti-COVID-19. Din cauza unor astfel de abateri, în unele centre, persoanele care sunt din sistemul medical au fost incluse în „alte categorii”
-
06 Aprilie 2021 13:23
Peste 50 de mii de persoane din Republica Moldova au fost vaccinate împotriva COVID-19, ceea ce reprezintă doar 1,5% din numărul total al populației. Autoritățile din sănătate recunosc că au avut loc abateri în procesul de imunizare, și așteaptă noi doze de vaccin, deocamdată din donații, pentru a le oferi ser și persoanelor incluse în alte categorii de vaccinare decât medicii.
57 la sută din cadrele medicale din Republica Moldova au fost deja imunizate împotriva COVID-19, iar acum procesul de vaccinare a intrat în doua fază, unde sunt inoculați adulții de peste 60 de ani cu comorbidități, profesorii, precum și angajații care mențin ordinea publică și securitatea. 14 regiuni din Republica Moldova au folosit deja toate dozele de vaccin, serul având o rată de utilizare de 90 la sută, spune epidemiologul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Alexei Ceban.
„14 teritorii administrative au terminat deja dozele distribuite și așteaptă următoarea distribuție, fiind înregistrată o rată de utilizare a vaccinului de peste 90 la sută. Toate dozele de Pfizer Biontech au fost deja utilizate, există în depozit doar 12 mii de doze de ser destinate pentru a doua doză. Astăzi 942 de doze de vaccin Pfizer Biontech au fost transmise în regiunea transnistreană și tot astăzi va începe imunizarea cu acest ser. În prezent, există 36 de mii de doze AstraZeneca, la Depozitul Național de Vaccinuri și urmează a fi distribuite pentru vaccinare”, a menționat epidemiologul.
Autoritățile spun că o comisie specială a depistat mai multe abateri în procesul de vaccinare în 29 de regiuni ale Republicii Moldova. Astfel că 395 de persoane au fost vaccinate în prima etapă, când, potrivit protocolului erau imunizați doar medicii. În pofida încălcărilor, aceștia vor prima și a doua doză de vaccin, spune coordonatorul campaniei naționale de imunizare, Ninel Revenco.
„Comisia a identificat 395 de persoane care au fost incluse în categoria ”altele”. Odată ce au fost introduse la alte categorii, deja există abateri. Nu întotdeauna s-a respectat ordinea înregistrării, nu întotdeauna aceste persoane au fost incluse corespunzător în lista de vaccinare. Din cauza unor astfel de abateri, în unele centre, persoanele care sunt din sistemul medical au fost incluse în „alte categorii”. Este regretabil când cineva dorește să se vaccineze în fața rândului și merge „peste” persoanele care au riscuri sporite”, a afirmat Ninel Revenco.
În rândul celor care s-au vaccinat au fost înregistrate și reacții adverse, majoritatea ușoare, spune epidemiologul Laura Țurcan, de la ANSP.
„Indiferent cât de sigur ar fi un vaccin, e normal să apară reacții. Au fost înregistrate 957 de efecte adverse post imunizare, 75 la sută au fost ușoare: febră, slăbiciune, dureri musculare. Nu avem niciun caz de șoc anafilactic. Toate evenimentele post imunizare au apărut în primele 24 de ore de la vaccinare”, a subliniat Laura Țurcan.
În luna aprilie, Republica Moldova va recepționa un nou lot de vaccin AstraZeneca, o donație din partea României. Autoritățile spun că atunci când vor avea mai multe vaccinuri disponibile va fi creată o platformă specială, unde persoanele se vor putea înregistra pentru imunizare, inclusiv online.