Circa 26 de mln de puieți vor fi plantați în cadrul Campaniei naționale de împădurire din această toamnă

  • 07 Noiembrie 13:52
Circa 26 de mln de puieți vor fi plantați în cadrul Campaniei naționale de împădurire din această toamnă

Aproximativ 26 de milioane de puieți vor fi plantați în această toamnă în cadrul Campaniei naționale de împădurire, care a fost lansată astăzi, 7 noiembrie, la Orhei, au anunțat reprezentanții Ministerului Mediului și Agenției „Moldsilva”. Campania curentă se înscrie în Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor care are ca obiectiv plantarea a 145 mii de hectare de pădure în următorul deceniu, transmite Radio Chișinău.

Sezonul de împădurire din acest an va începe cu primul lot de arbori care va fi plantat pe 16 noiembrie în satul Mălăiești, raionul Orhei.

Prezent la fața locului, cu prilejul lansării campaniei de împădurire, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, s-a referit la necesitatea creșterii ratei de împădurire, a luptei împotriva schimbărilor climatice și a subliniat importanța de a avea o țară cât mai verde.

„Astăzi, Republica Moldova are cea mai mică rată de împădurire din Europa. Implementarea programului de împădurire va contribui semnificativ la extinderea suprafețelor împădurite din țara noastră. Această rată mică nu afectează doar peisajul, ci ne face și vulnerabili în fața schimbărilor climatice și a fenomenelor meteo extreme. Cu fiecare hectar împădurit, facem un pas către un viitor mai sigur, îmbunătățim calitatea aerului, protejăm biodiversitatea și contribuim la o Republică Moldova mai verde și mai rezilientă”, a spus Sergiu Lazarencu.

În acestă toamnă se preconizează plantarea a 26 de milioane de puieți de stejar, salcâm, frasin, paltin de munte și alte specii pe o suprafață de peste 4.000 de hectare, a menționat directorul general al Agenției „Moldsilva” Victor Durbală.

„În cele 440 de sectoare din 160 de primării, vor fi plantate noile păduri cu 26 de milioane de puieți de stejar, salcâm, frasin, paltin de munte și alte specii crescute în pepinierele Agenției „Moldsilva”. În toamna curentă, sunt pregătite terenuri cu o suprafață de peste 4.000 de hectare, dintre care 3.300 de hectare sunt pe terenurile primăriilor, iar restul în fondul forestier. În zona de nord, pe terenurile primăriilor din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Sîngerei, Glodeni, Fălești, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești, și Rezina, vor fi create noi păduri pe o suprafață de 940 de hectare. În zona de centru, pe terenurile primăriilor din raioanele Călărași, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hâncești, Criuleni, Anenii Noi, și Ialoveni, vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 1.150 de hectare. Iar în zona de sud, pe terenurile primăriilor din raioanele Leova, Cantemir, Comrat, Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Taraclia, și municipiul Cahul, vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 1.200 de hectare”, a precizat Victor Durbală.

Campania de toamnă se desfășoară în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, lansat la inițiativa președintei Maia Sandu. Programul vizează plantarea a 145 de mii de hectare de păduri în următorii 10 ani, obiectiv menit să crească rata de împădurire a țării.  În ultimii doi ani, sectorului silvic i-au fost alocate 300 de milioane de lei, ceea ce a permis cumpărarea de echipamente moderne și plantarea primelor 11 mii de hectare de pădure.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău