Ciprul a semnat un acord cu Uniunea Europeană pentru primirea migranților

  • 21 Februarie 2022 19:28
Ciprul a semnat un acord cu Uniunea Europeană pentru primirea migranților

Ministrul cipriot de interne Nicos Nouris și comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson au semnat virtual luni un acord între Cipru și Uniunea Europeană privind primirea și preluarea migranților sosiți pe insula din estul Mării Mediterane, transmite AFP.

Ciprul se confruntă cu un aflux de azilanți, iar memorandumul cu UE va permite îmbunătățirea capacităților de primire, precum și expulzarea mai rapidă a celor cărora li se resping cererile de azil, scrie Agerpres.

"Ziua de astăzi marchează un punct de cotitură pentru Republica Cipru și pentru eforturile făcute de guvernul nostru pentru gestionarea unei probleme care ne copleșește țara", a declarat Nouris.

La rândul ei, Johansson a scris pe Twitter că acordul va ajuta Ciprul să implementeze "procedurile de azil conform programului", pentru a reduce duratele mari de așteptare cu care se confruntă azilanții. Înțelegerea va permite de asemenea "integrarea eficientă și ameliorarea eficienței returnării", a adăugat reprezentanta Comisiei Europene.

Conform statisticilor CE, Ciprul a înregistrat în 2020 cea mai mare rată de cereri de azil din UE - 792 la 100.000 de locuitori. Autoritățile de la Nicosia susțin că 4,6% din populația Ciprului este formată din azilanți ale căror cereri au fost primite sau chiar aprobate.

"Deschidem împreună o pagină nouă", a declarat Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, aflat în vizită în Cipru. El a menționat că problema migrației a devenit foarte gravă și a obligat Ciprul să suporte o povară disproporționată.

Într-un interviu acordat recent agenției France Presse, Nouris a apreciat că Turcia se face vinovată de problema migrației. Luni, el a reafirmat că "utilizarea migrației ca instrument, pe seama Ciprului, trebuie să înceteze din nou" și a cerut ca țara sa să beneficieze de "o solidaritate europeană pragmatică".

Conform Frontex - agenția europeană de control al frontierelor externe ale UE - numărul de migranți și azilanți sosiți în Cipru în ianuarie a fost cu 48% mai mare decât în urmă cu un an. Cei mai mulți provin din Republica Democratică Congo, Siria și Nigeria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău