Cine caută un serviciu, găsește!

  • 21 Iulie 2014 16:30
Cine caută un serviciu, găsește!

Pentru unii tineri vara este timpul vacanței, alții însă renunță la odihnă pentru a se angaja.

Dacă acum un secol jumătate,  în perioada vacanțelor adolescenții se angajau în calitate de măcelari, distribuiau ziare, iar fetele se angajau în calitate de bone sau îngrijitoare de câini, atunci tinerii de astăzi au alte preferințe. Ei optează pentru un job sezonier în calitate de chelner, barman sau promoter. 

Sute de studenți și elevi sunt în căutarea unui serviciu sezonier pentru a-și asigura independența financiară. Însă, din cauza lipsei experienței și a cerințelor prea mari ale angajatorilor, tinerii își caută jobul potrivit timp de câteva săptămâni.

Majoritatea tinerilor își caută un loc de muncă prin intermediul portalurilor online și tot mai puțini dintre ei apelează la serviciile specializate. Spre exemplu, de la începutul anului 2014, la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă doar doi studenți au solicitat ajutorul specialiștilor pentru a se angaja. Șeful-adjunct al Direcției Implimentarea politicilor de ocupare din cadrul Agenției, Cristina Arapan, afirmă  că există mai multe oferte de angajare sezonieră decât cereri.

Patronii care angajează elevi sau studenți trebuie să respecte anumite reguli. Astfel, în conformitate cu legislația muncii, persoana care nu a atins majoratul nu poate avea un serviciu de noapte. Durata zilnică de muncă nu trebuie să  depășească 5 de ore pentru  salariații cu vârsta între 15 și 16 ani. Iar angajații cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani pot să muncească până la șapte ore pe zi.

Salariile la care pot pretinde tinerii angajați diferă în funcție de munca prestată și de timpul efectiv lucrat. Astfel, potrivit  datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, salariul zilnic variază de la 50 la 150 de lei pe zi pentru hamali. Un chelner poate primi o remunerare lunară  de la 1300 de lei până la 3500 de lei, iar asamblorii sau curierii pot fi plătiți cu până la 2500 de lei pentru o lună de muncă.  Cristina Arapan recomandă tinerilor să apeleze la serviciile specializate pentru a-și putea găsi mai ușor un loc de muncă.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, în anul 2013, circa 18% din numărul populației cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani au desfășurat o activitate economică în scopul obținerii unor venituri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău