Cine a reparat drumul spre Bulboaca pentru Summitul CPE și așteaptă banii de la stat (Revista presei)

  • 06 Iulie 2023 09:50
Cine a reparat drumul spre Bulboaca pentru Summitul CPE și așteaptă banii de la stat (Revista presei)

Astăzi se împlinesc 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, în 1949, titrează Ziarul de Gardă. Publicația amintește că din 1990, anual, pe 6 iulie, în R. Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului.

Deportarea din 6 iulie 1949 – o CRIMĂ împotriva umanității, consideră istoricul Nicolae Enciu, doctor habilitat în istorie, citat de Ziarul Național.  Acum 74 de ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la doar câțiva ani de la reanexarea Basarabiei la imperiul sovietic și în condițiile în care populația încă nu-și vindecase rănile provocate de regimul lui Stalin printr-o foamete dezastruoasă, cu peste 200 de mii de victime nevinovate, în proaspăt reînființata „Republică Sovietică Socialistă Moldovenească” s-a recurs la o a doua deportare în masă a populației, o operațiune militară minuțios elaborată de organele NKVD-ului sovietic, soldată cu deportarea a 35 786 de persoane, dintre care 9 864 de bărbați, 14 033 de femei și 11 889 de copii.

Peste 6 mii de veterani, dintre care mai mult de 4 mii de participanți ai războiului de apărare a integrității Republicii Moldova, practic nu există, scrie Anticorupție.md. Aceștia nu primesc alocații de la stat și nu figurează ca veterani cu acte în regulă, atrage atenția Anticorupție.md. Asta, după ce, în anul 2018, a fost adoptată Hotărârea nr. 182/2018 cu privire la legitimațiile veteranilor de război.  Ultimii au fost obligați să-și reperfecteze legitimațiile. În acest fel, spuneau autoritățile, urmau să fie identificați veteranii de război care au primit statutul pe merit, dar și să fie scoși din liste eventualii profitori. Totuși, „împușcătura de control” a lovit și în cei care, cu arma în mână, în vara anului 1992, au apărat țara. Mulți veterani și în prezent, pe timp de pace, încearcă să-și apere demnitatea de veteran și să obțină dreptul de purtător al legitimației de război de tip nou.

Moldova este parte a noii arhitecturi de securitate a UE, titrează DW. Războiul din Ucraina generează schimbări radicale în arhitectura de securitate a Europei și este imperativ ca Uniunea Europeană să abordeze cât mai curând subiectul extinderii sale, pentru a se asigura ca Moldova și Ucraina nu se vor afla sub influența Rusiei sau a Chinei. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut luni acestă declarație la Madrid, la ceremonia oficială de preluare a președinției rotative a Consiliului UE de către Spania. Ea a mai spus că nu-și poate imagina UE fără Ucraina și Moldova și fără Balcanii Occidentali. „Direcția de navigație este clară - trebuie să începem să ne gândim cum vom asigura o Europă unită, iar aceste țări trebuie să fie parte a Uniunii Europene”, a menționat Ursula von der Leyen. Cu ajutorul unor politicieni moldoveni loiali și corupți, în ultimele trei decenii, Rusia și-a creat în Moldova mai multe pârghii prin care speră să blocheze parcursul european al RM.

Cine a reparat drumul spre Bulboaca pentru Summitul CPE și așteaptă banii de la stat, scrie Mold-Street. Potrivit publicației Guvernul nu ar fi achitat integral banii companiilor care au efectuat lucrări de reparație a drumurilor și infrastructurii ce duc spre satul Bulboaca, unde pe 1 iunie a avut loc Reuniunea Comunității Politice Europene. Potrivit Asociației drumarilor antreprenori din Moldova, datoriile acumulate se ridică la o sumă cuprinsă între 30 și 45 de milioane de lei.

În replică, Ministerul Finanțelor a precizat, pentru TV8, că la începutul lunii, se achită mai întâi cheltuielile prioritare, iar plățile către companii vor fi efectuate ulterior.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău