Cincisprezece state solicită despăgubiri pentru Brexit

  • 16 Noiembrie 2019 20:52
Cincisprezece state solicită despăgubiri pentru Brexit

Cincisprezece ţări, inclusiv Australia, SUA, India şi Noua Zeelandă, au solicitat despăgubiri, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de la Geneva, susţinând că au avuit de suferit din cauza Brexit, relatează BBC, potrivit Mediafax.

Oficialii australieni au declarat că exportatorii lor de vite şi miei au avut de suferit după mai multe întârzieri ale Brexit. Brazilia a declarat că planurile Brexit pentru Irlanda de Nord ar putea încălca regulile OMC.

Problema principală pentru cele 15 ţări este un sistem care le permite accesul mai uşor la marea piaţă a UE pentru cantităţi limitate din bunurile lor, în principal produse agricole, este vorba de contingentele tarifare. Membrii Organizaţiei Mondiale a Comerţului aplică în general tarife vamale pentru multe dintre bunurile pe care le cumpără din străinătate. Pentru unele produse şi-au asumat angajamente de reducere a tarifelor, iar în unele cazuri, tariful redus este zero. Este mai rentabil pentru fermierii australieni să vândă carne de vită în Europa, de exemplu, iar Brexit-ul complică acest lucru.Unele ţări spun că din cauza Brexit li se va reduce accesul la o piaţă mare şi bogată, notează sursa citată.

Australia a declarat că Regatul Unit şi UE au propus diferite modalităţi de alocare a cotelor, care ar duce reducerea prezenţei exportatorilor australieni în prezent.

SUA au susţinut că ar putea pierde accesul unor produse la tarife reduse, cum este brânza de pizza în Marea Britanie sau sucul de struguri în UE, dar şi că ar putea fi afectate puternic vânzările de carne de porc şi vin.

Unele ţări solicită compensaţii din partea Marii Britanii şi UE, ceea ce în cazul OMC ar însemna, de obicei, reducerea tarifelor la alte mărfuri.

Australia a mai susţinut că a fost afectată de Brexit.

O lucrare pregătită pentru întâlnire spunea că, atunci când Brexit era programat pentru 31 octombrie, multe companii australiene au încetat exporturile de carne de vită şi carne de oaie, din cauza incertitudinii că vor putea folosi aceste contingente.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
6,11 °C
cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1 m/s
Mon
3 °C
Tue
3 °C
Wed
5 °C
Thu
4 °C
Fri
3 °C

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 -0.0000
USD 17.7287 -0.0000
RON 4.1145 -0.0000
UAH 0.7258 -0.0000
RUB 0.2865 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău