Cinci centre de sănătate au fotolii ginecologice adaptate femeilor cu mobilitate redusă
-
04 Decembrie 2020 12:50
Femeile cu mobilitate redusă din Chișinău, Cahul, Edineț, Hîncești și Ungheni pot beneficia de servicii medicale ginecologice de calitate. La Centrele de Sănătate din aceste raioane și la Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală din Chișinău, au fost instalate fotolii ginecologice adaptate pentru femeile cu dizabilități locomotorii, cele în etate, cu exces de greutate sau însărcinate. Inițiativa de a procura utilajul aparține unui grup de activiști civici din diasporă, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA).
Potrivit comunicatului, activiști, susținuți de UNFPA, au organizat o campanie de colectare de fonduri printre cetățenii moldoveni, reușind să colecteze suma necesară și să achiziționeze cinci fotolii moderne, ce oferă acces femeilor cu dizabilități la servicii de sănătate sexuală și reproductivă de calitate.
Tatiana Guțan, medic ginecolog la Centrul de Sănătate din Edineț, este de părere că fiecare femeie are dreptul la un control ginecologic regulat, inclusiv acces la servicii de screening de col uterin. „Dacă există un fotoliu adaptat pentru femeile cu dizabilități, este foarte ușor și pentru pacientă, și pentru medicul ginecolog care o controlează. Ideal, ar fi bine ca în toate oficiile medicilor de familie din țară să existe asemenea fotolii multifuncționale”, menționează Tatiana Guțan.
Studiile realizate în ultimii ani arată că, deși mai există lacune în asigurarea dreptului la sănătatea sexuală și reproductivă pentru femeile cu dizabilități, totuși au fost înregistrate mai multe realizări în acest domeniu. Victoria Ciubotaru, Coordonarea Programului național în sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, afirmă că pe parcursul ultimilor ani se constată faptul că instituțiile medicale au devenit mai accesibile. „Au construit rampe, și-au ajustat unitățile sanitare. Ușile sunt mai largi acum și cărucioarele au acces în instituție. Sunt depuse eforturi în vederea asigurării Cabinetelor de Sănătate a Reproducerii, Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor cu echipamentul necesar. S-a schimbat și atitudinea prestatorilor de servicii față de persoanele cu dizabilități”, spune Victoria Ciubotaru.
Fotoliile, care au fost procurate din Italia, funcționează în baza unui mecanism special, ce permite reglarea echipamentului în conformitate cu necesitățile fiecărei femei. Astfel, consultațiile medicale devin accesibile și confortabile atât pentru paciente, cât și pentru personalul medical.
În Republica Moldova locuiesc în jur de 175 mii de persoane cu dizabilități, jumătate sunt femei și fete. Majoritatea au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții.