Ciclonul tropical mediteranean Xenofon lovește cu putere Grecia

  • 26 Septembrie 2018 18:27
Ciclonul tropical mediteranean Xenofon lovește cu putere Grecia

Rafalele puternice de vânt care însoțesc ciclonul tropical mediteranean (medicane) Xenofon s-au dezlănțuit miercuri cu putere în Grecia, determinând închiderea porturilor Pireu, Rafina și Lavrion, precum și a școlile din insulele Mikonos, Andros și Tinos, pentru a evita accidentele, relatează EFE.

Toamna și-a făcut simțită prezența marți în Grecia cu viteze ale vântului de până la 10 pe scara Beaufort și temperaturi mai scăzute cu 12 grade față de ziua de luni. Începând de joi sunt prevăzute ploi abundente și o creștere a intensității vântului care vor afecta Grecia până la sfârșitul săptămânii.

Termenul "medicane" derivă de la ''Mediterranean hurricane'' și desemnează un ciclon tropical de categorie redusă, care se formează când o masă de aer rece de la înălțime se poziționează deasupra unei mase de apă caldă, toamna fiind propice pentru astfel de fenomene.

Ciclonul a fost numit Xenofon de serviciul meteo din Atena, în onoarea cunoscutului istoric și filosof din Antichitate, discipol al lui Socrate. Marți seară pompierii din Atena au primit numeroase apeluri pentru înlăturarea ramurilor și trunchiurilor de copaci căzute.

Potrivit Pazei de Coastă, marți au fost salvați 9 turiști care navigau pe un velier sub pavilion francez în Golful Saronic, în condițiile unor vânturi cu o putere cuprinsă între 7 și 8 pe scara Beaufort.

Cei nouă turiști sunt teferi și au fost escortați în portul Pireu.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău