Ciclonul Pam a lovit arhipelagul Vanuatu și Insulele Solomon

  • 14 Martie 2015 11:05
Ciclonul Pam a lovit arhipelagul Vanuatu și Insulele Solomon

Ciclonul tropical Pam, care a lovit arhipelagul Vanuatu și Insulele Solomon, ar putea fi una dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria Pacificului, a declarat sâmbătă UNICEF Noua Zeelandă, potrivit Agerpres.

'Deși este prea devreme ca să fim siguri, primele informații indică faptul că această catastrofă naturală ar putea fi una din cele mai greve din istoria Pacificului', a scris într-un comunicat Vivien Maidaborn, directoarea UNICEF Noua Zeelandă.

Amploarea distrugerilor era sâmbătă în continuare greu de stabilit, comunicațiile fiind întrerupte pe o mare parte a teritoriului, după ce ciclonul a lovit direct Vanuatu în cursul nopții de vineri spre sâmbătă cu vânturi de 330 de kilometri la oră.

Chloe Morrison, o lucrătoare umanitară care s-a aflat în capitala Port Vila, a povestit că a petrecut noaptea într-un adăpost, îngrozită.

'Sunt informații de la colegii noștri despre sate întregi care au fost complet distruse în cursul nopții', a declarat ea pentru agenția australiană de presă AAP. 'Casele localnicilor și colibele au fost transformate în confetti', a adăugat ea.

Trecerea ciclonului Pam, de categoria 5 (cea mai ridicată), a reprezentat '15 până la 30 de minute de teroare absolută', a mai spus Chloe Morrison.

Biroul australian de meteorologie, care observă ciclonul, a anunțat că o mare parte a arhipelagului Vanuatu a fost afectată. Ciclonul și-a schimbat direcția în ultimul minut, trecând mult mai aproape de capitala Port Vila decât era prevăzut.

Sâmbătă dimineață, energia electrică și comunicațiile erau întrerupte aproape peste tot în Vanuatu.

Agențiile umanitare speră să poată începe livrarea prin avion a ajutoarelor de urgență cu începere de duminică, după ce aeroportul din Port Vila va fi redeschis.

Serviciul meteorologic din Vanuatu a anunțat pentru toată ziua de sâmbătă vânturi 'foarte distrugătoare' de forța unui uragan, ploi torențiale și viituri.

Patru provincii ale acestui arhipelag sărac cu o populație de 270.000 de locuitori au fost plasate în alertă roșie de Biroul pentru catastrofe naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău