Chişinăul, decis să dea Rusia în judecată pentru pagubele provocate Republicii Moldova în Transnistria, potrivit lui Adrian Candu

  • 23 Februarie 2018 08:49
Chişinăul, decis să dea Rusia în judecată pentru pagubele provocate Republicii Moldova în Transnistria, potrivit lui Adrian Candu

După ce a declarat într-un interviu pentru presa din Letonia că Chişinăul va angaja o companie internaţională de avocatură care va estima pagubele provocate de Rusia în Transnistria, preşedintele Parlamentului, Andrian Cadu, a continuat ideea. Speakerul susţine că deja au început anumite discuţii în acest sens.

Şeful Legislativului a precizat că încă nu a fost identificată compania care ar urma să estimeze prejudiciul adus de Rusia în stânga Nistrului.

„Compania aia încă nu are un nume, deoarece sunt discuţii prealabile cu mai multe companii, deoarece nu sunt foarte multe companii în lume care pot să facă astfel de evaluări şi după asta să apere interesele tale, a statului Republica Moldova la instanţa de judecată, în cazul de faţă - Haga”, a declarat el într-o emisiune la TVC21, potrivit Adevărul Moldova.

În această ordine de idei, Andrian Candu a menţionat că este vorba de „companii juridice de avocaţi internaţionali de prestigiu, cu care trebuie să se agreeze dacă în general ar putea ei să ia în considerare evaluările respective, după care se va face o selectare, un fel de tender internaţional din cei „shortlist-aţi” (listă scurtă)”. 

„E o chestie tehnică, nu sunt foarte multe companii care pot evalua astfel de pagube şi după aia să facă toată documentaţia necesară pentru a da în judecată Rusia şi a susţine interesele Republicii Moldova într-o instanţă internaţională”, a adăugat preşedintele Parlamentului.

Andrian Candu a declarat vineri, 19 ianuarie, în cadrul unui interviu pentru presa din Letonia, că Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional atunci când a decis să-şi menţină trupele militare în Transnistria. În acest context, speakerul a anunţat că Moldova va angaja o firmă de avocatură din afara ţării, care va trebui să estimeze pagubele provocate de prezenţa militară rusă în stânga Nistrului.

Fostul lider de la Cotroceni Traian Băsescu a declarat luni, 22 ianuarie, că ideea preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, de angaja o companie internaţională de avocatură pentru a estima prejudiciul adus Moldovei de „ocupaţia rusă” în Transnistria este una bună.

Pe de altă parte, senatorii ruşi s-au arătat revoltaţi de afirmaţiile lui Andrian Candu, care a declarat că Chişinăul va angaja o companie internaţională de avocatură pentru a estima prejudiciul adus Moldovei de „ocupaţia rusă” în Transnistria. În replică, aceştia susţin că şi Moscova ar putea înainta o notă de plată către Chişinău, pentru faptul că Rusia a menţinut în toţi aceşti ani pacea în regiunea transnistreană.

Nici Igor Dodon nu sprijină ideea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, de a angaja o companie internaţională de avocatură pentru a evalua prejudiciul adus de Rusia în Transnistria, începând cu anul 1992. Potrivit lui Dodon, afirmaţiile speakerului au un caracter mai mult electoral. Totuşi, şeful statului le califică drept periculoase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chişinău
16,35 °C
câțiva nori
Umiditate:100 %
Vint:1,22 m/s
Sun
22 °C
Mon
24 °C
Tue
21 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău