CHIȘINĂU 580 | Chișinăul devine în perioada interbelică unul din marile centre urbane ale României întregite  

  • 26 Martie 2017 13:05
0%
00:00:00
00:00:00

La 27 martie 1918 Sfatul Țării decidea unirea Basarabiei cu România. Chișinăul, la fel ca și restul Basarabiei, a fost angrenat într-un proces intens de transformare și modernizare după tiparele românești.

Octavian Țîcu: Cea mai complicată pentru noua administrație a fost depășirea moștenirii țariste, la dimensiunea sa umană, socială, intelectuală și lingvistică. După cum menționa Ștefan Ciobanu, “…dacă cineva dorește să-și facă o impresie despre Basarabia după orașele sale, atunci ar comite o mare eroare – orașele basarabene fiind o creație artificială a regimului rus”. 

Ruperea de moștenirea ostilă țaristă era posibilă doar printr-o ofensivă politică, administrativă, culturală fără precedent… Chișinaul aspiră și devine în perioada interbelică unul din marile centre urbane ale României întregite, cu o intensă viață culturală și economică, cu o închegată comunitate academică. Cea mai redutabilă transformare orașul o cunoaște în plan cultural și educațional, ceea ce a dat un imbold important revigorării identității românești în întreaga provincie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău