Chișinău: Pompierii nu mai avizează construirea clădirilor noi

  • 16 Noiembrie 2015 16:42
Chișinău: Pompierii nu mai avizează construirea clădirilor noi

Primăria Chișinău se pronunță împotriva excluderii Serviciului de pompieri din lista instanțelor care contrasemnează documentația de proiect a construcției clădirilor.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat că va semna o dispoziție specială prin care, până la unele precizări în legislație, pompierii vor continua să avizeze construcția, transmite IPN.

O dispoziție similară, elaborată ca reacție la adoptarea recentă a unui act legislativ care exclude pompierii din lista de contrasemnanți, a fost înaintată și anterior, însă a fost respinsă în instanța de judecată. „Din luna august, pompierii sunt excluși de la recepția finală a construcției clădirilor. Astfel, ei nu mai eliberează avizul, conform legii emise de Parlament. Noi nu suntem de acord cu acest lucru. Vom emite o dispoziție nouă prin care vom insista ca pompierii să rămână în grupul de lucru pentru recepția finală a clădirilor din Chișinău, astfel încât să-și dea avizul pentru a ști, dacă acea clădire corespunde normelor anti-incendiare. Acest lucru este principial, altfel există riscul ca pompierii să vină mai târziu să stingă incendii la clădiri pe care nu le-au avizat. Ne vom trezi cu situații mai mult decât neplăcute”, a menționat primarul Dorin Chirtoacă.

„De asemenea, noua dispoziție restabilește dreptul arhitectului general de a semna proiectele de execuție pentru că în conformitate cu legislația actuală, arhitectul-șef nu mai trebuie să semneze proiectele. Acest lucru îl face verificatorul, care poate fi din altă regiune și poate să nu cunoască ce se face aici”, a continuat viceprimarul Nistor Grozavu.

Totodată, primarul a anunțat că, la solicitarea pompierilor, activitatea a șase localuri din Chișinău va fi suspendată. Este vorba de localuri de distracție (cluburi, cafenele) care vor fi închise temporar pentru că, în urma controalelor efectuate, au fost depistate o serie de încălcări ale prevederilor legate de protecția împotriva incendiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău