China se întoarce la obiceiul creșterii animalelor sălbatice în ferme. Experții avertizează că așa încep pandemiile

  • 18 Decembrie 2022 10:36
China se întoarce la obiceiul creșterii animalelor sălbatice în ferme. Experții avertizează că așa încep pandemiile

Obiceiul capturării și creșterii animalelor sălbatice în fermele din China a fost reluat din cauza unei rexalări a legilor, avertizează mai multe ONG-uri, în timp ce experții în sănătate publică amintesc că epidemiile de SARS, MERS și COVID-19 au avut drept cauză probabilă contactul cu astfel de animale, care se vând în piețele asiatice, scrie digi24.ro.

Înainte de pandemie, creșterea în ferme a animalelor sălbatice era încurajată de autoritățile chineze, care vedeau în această practică o metodă facilă prin care populația rurală își putea spori veniturile. 14 milioane de chinezi activau în această branșă, care aducea venituri anuale de 70 de miliarde de euro.

Însă după ce studiile au arătat că epidemia de COVID-19 a pornit cel mai probabil dintr-o piață din Wuhan, în care se vindeau animale vii, autoritățile din China au decis să pună capăt acestei practici. Astfel, au fost interzise vânarea, comerțul și transportul animalelor vii pentru 1.800 de specii, printre care unele des întâlnite în astfel de ferme, precum: aricii, zibetele, mistreții, porcii spinoși sau șoarecii de bambus.

Însă legislația privind consumul acestor animale a rămas într-o zonă gri, spun organizațiile neguvernamentale chineze. Mai mult, au existat și excepții. Astfel, fermierii puteau în continuare să crească animale precum vulpile argintii sau viezurii cu barbă, dacă obțineau o aprobare specială. Mai nou, legea a fost amendată.

„A doua variantă a legii spune că nu mai este nevoie de aprobare specială pentru creșterea animalelor sălbatice. Fermierii trebuie doar să se înscrie într-un registru. Doar dacă sunt constatate ulterior nereguli, fermierii vor fi îndrumați să le rectifice", se arată într-un comunicat al Centrului de Conservare Shan Shui, un ONG chinezesc dedicat conservării speciilor și ecosistemelor. "Suntem îngrijorați că aceste schimbări vor slăbi nivelul de supraveghere și protecție când vine vorba de animale, iar acest lucru poate avea un impact asupra populației", se mai arată în comunicat. Schimbările reprezintă și un pericol pentru sănătatea publică, spun experții.

„Să nu uităm că am avut deja trei mari epidemii la începutul secolului 21: SARS, MERS și COVID. Aceste epidemii sunt legate de contactul cu animalele sălbatice. Ar trebui să ne învățăm lecția și să introducem politici prin care cei implicați în această industrie să găsească alternative de câștigare a traiului", a declarat Zhou Jinfeng, secretar general al Fundației pentru Biodiversitate și Conservare din China.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Câțiva nori
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău