Chiar dacă a fost un an secetos, fermierii sunt mulțumiți de recoltă

  • 19 Noiembrie 2015 18:20
Chiar dacă a fost un an secetos, fermierii sunt mulțumiți de recoltă

Toamna cu temperaturi ridicate vine în întâmpinarea agricultorilor, care au reușit în acest an să își realizeze cea mai mare parte din lucrările agricole de sezon.

Chiar dacă a fost un an secetos, fermierii din Republica Moldova, spun că sunt mulțumiți de recoltă, dar și de veniturile acumulate.

Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor i-au ajutat pe fermierii moldoveni să-și strângă recolta în voie și să realizeze lucrările de toamnă aproape în totalitate. În regiunea de sud, culturile de toamnă au fost deja semănate, iar aratul s-a realizat în proporție de aproape 70 la sută, a declarat pentru Radio Chișinău, coordonatorul Organizației Regionale a Fermierilor din zona de Sud, Gheorghe Postu.

”Anul acesta aș spune că într-adevăr a fost o toamnă de aur. Dacă înainte în luna octombrie, era deja ger, acum este luna noiembrie și mai sunt încă frunze pe copaci. Condițiile climaterice au fost destul de favorabile pentru semănatul grânelor de toamnă, dar și pentru arat care se desfășoară în prezent. Din punct de vedere al precipitațiilor sunt suficiente”, a mărturisit Gheorghe Postu.

Potrivit lui Gheorghe Postu, chiar dacă s-a recoltat mai puțin în acest din cauza secetei, fermierii din zona de sud a Republicii Moldova au reușit totuși să își vândă producția la prețuri acceptabile.

”Chiar dacă a fost secetă, majoritatea fermierilor au avut și venit. În zona de sud recolta la porumb a fost de aproximativ două tone la hectar, floarea soarelui 1,6 tone la hectar, la strugurii de masă tehnică în jur de 7 tone la hectar. Nu avem cum să exportăm singuri, din cauza monopolului din țara noastră, așa că vrei nu vrei am vândut producția la monopoliștii noștri, care exportă. Strugurii de masă tehnică s-au vândut de la 2.80 lei până la 3.50 lei. Prețul la mere a fost de la 6 la 8 lei. Strugurii de masă de la 6 la 10 lei”, a constatat Gheorghe Postu.

Potrivit meteorologilor, deși în prezent se înregistrează temperaturi cu 4-5 grade peste normă, aceste valori nu sunt neobișnuite pentru perioada respectivă. În 2010, au fost înregistrate temperaturi similare, a declarat pentru Radio Chișinpu sinopticianul de serviciu, Natalia Ungureanu.

”Această vreme caldă pe care o avem acum se datorează anticiclonului azoric, care se deplasează pe teritoriul Republica Moldova din Atlantic. Așa vreme am mai avut în anul 2010, în luna noiembrie. Prin urmare, nu este un record. Vineri și sâmbătă vremea se anunță fără precipitații. Noaptea se vor înregistra valori de 6-12 grade Celsius, ziua 13-18  grade Celsius. Duminică vremea se schimbă. Pe arii extinse va ploua slab”, a precizat Natalia Ungureanu.

Potrivit prognozelor meteo, iarna și temperaturile negative ar urma să se instaleze în estul Europei la începutul lunii decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău