Cheltuielile ce țin de procedurile penale, civile, administrative împotriva conducerii BNM ar putea să nu mai fie acoperite de Bancă

  • 28 Mai 2020 19:44
Cheltuielile ce țin de procedurile penale, civile, administrative împotriva conducerii BNM ar putea să nu mai fie acoperite de Bancă

Cheltuielile ocazionate de procedurile penale, civile, administrative inițiate pentru actele sau faptele îndeplinite de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) ar putea fi excluse din lista cheltuielilor suportate de BNM. Un proiect de lege a fost elaborate de Ministerul Justiției, informează Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, mai exact, în proiect se propune abrogarea alin. (2) al art. 35 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei. Norma stipulează garanțiile oferite în exercitarea atribuțiilor, și anume că:

(1) Banca Națională, membrii organelor de conducere ale Băncii Naționale, lichidatorul desemnat de aceasta, precum și personalul acesteia nu răspund civil, administrativ sau penal pentru actele sau faptele îndeplinite ori pentru omisiunea îndeplinirii unor acte sau fapte în exercitarea atribuțiilor conferite prin lege Băncii Naționale, inclusiv pentru efectuarea operațiunilor interne circumscrise exercitării acestor atribuții, cu excepția cazurilor în care instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu rea-credință, a oricărui act sau fapt legat de exercitarea atribuțiilor Băncii Naționale, care a cauzat prejudicii unor terți.

(2) Cheltuielile ocazionate de procedurile penale, civile, administrative inițiate împotriva persoanelor prevăzute la alineatul (1), care vizează actele sau faptele îndeplinite de către acestea ori omisiunea îndeplinirii unor acte sau fapte de către acestea în exercitarea atribuțiilor conferite prin lege Băncii Naționale, inclusiv pentru efectuarea operațiunilor interne circumscrise exercitării acestor atribuții, sînt suportate de Banca Națională. În sensul prezentului articol, prin cheltuieli ocazionate de procedurile penale, civile, administrative se înțeleg, cel puțin, cheltuielile de asistență juridică și cheltuielile de expertiză, dacă reglementările Băncii Naționale nu prevăd și alte categorii de cheltuieli. În vederea reglementării categoriilor de cheltuieli suportate și a procedurilor de suportare a acestor cheltuieli, Banca Națională va emite reglementări.

Ministerul Justiției afirmă, însă, că norma conferă un tratament derogatoriu și preferențial, chiar în excesivitate favorabil, ceea ce duce la încălcarea art. 16 din Constituție. Totodată, autoritățile spun că abrogarea acestei prevederi va înlătura unele piedici în calea intentării acțiunilor de regres de către BNM.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău