Charles Michel | Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova

  • 28 Martie 2023 14:15
Charles Michel | Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sprijin financiar pentru Rep. Moldova care ar putea fi disponibil până în vară, după ce a reușit să mobilizeze, în ultimul an, peste 1 miliard de euro. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu. Șefa statului care a reiterat că integrarea europeană reprezintă singura cale de supraviețuire pentru Rep. Moldova a menționat că banii ar putea fi folosiți pentru a ajuta cetățenii cu venituri mici dar și pentru susținerea economiei grav afectate de războiul din Ucraina, transmite Radio Chișinău.

În declarațiile de presă, președintele Consiliului European Charles Michel a condamnat cu fermitate războiul Rusiei în Ucraina, dar și încercările de destabilizare orchestrate de Moscova în Rep. Moldova.

”Rusia continuă să atace oamenii liberi ai Ucrainei,  iar aici în Moldova sunteți afectați grav de acest război. Ați devenit o țintă a Rusiei în încercările ale Federației Ruse în ultimele luni care încearcă tot mai agresiv de a destabiliza țara voastră prin  folosind resursele energetice, atacurile cibernetice, proteste plătite și alte acțiuni distrugătoare. Condamnăm cu fermitate aceste încercări de destabilizare. Ați răspuns acestor amenințări și războiului Rusiei și avem toată încrederea în abilitățile guvernării de a face față  acestor amenințări”, a declarat Charles Michel.

Charles Michel a reiterat sprijinul ferm față de Chișinău pe calea implementării reformelor și îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene în vederea deschiderii negocierilor de aderare până la sfârșitul acestui an. El a anunțat și despre planul Uniunii Europene de a oferi un nou sprijin financiar Rep. Moldova pentru a face față crizelor generate de război.

La rândul său președinta Maia Sandu s-a referit la războiul hibrid din partea Federației Ruse cu care se confruntă Rep. Moldova pentru că a ales calea europeană.

În cadrul discuțiilor cei doi oficiali au vorbit și despre Reuniunea Comunității Politice Europene pe care Rep. Moldova o va găzdui la începutul lunii iunie și la care sunt așteptați la Chișinău în jur de 50 de șefi de state și de guverne.

Evenimentul este un important semn de solidaritate dar și o ocazie de pune în discuție subiecte precum securitatea și consolidarea rezilienței și interconexiunilor între  Rep. Moldova și Europa a menționat Maia Sandu.

Vizita președintelui Consiliului European are loc după summit-ul Consiliului European de săptămâna trecută, la finalul căruia liderii statelor membre ale blocului comunitar și-au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova, pentru securitatea și parcursul ei european.

Ultima dată, Charles Michel a fost la Chișinău în primăvara anului trecut, înainte ca Rep. Moldova să primească statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău