Cetățenii vor putea sesiza Curtea Constituțională

  • 22 Februarie 2016 19:17
Cetățenii vor putea sesiza Curtea Constituțională

Cetățenii care se află în litigii în instanțele judecătorești vor putea sesiza Curtea Constituțională, în cazul în care consideră că o normă care îi vizează nu ar corespunde legii fundamentale și le încalcă drepturile fundamentale.

Astfel, se deschide parțial accesul cetățenilor la Curtea Constituțională, potrivit unei hotărâri recente a acestei instanțe, care putea fi sesizată până acum numai de către deputați, președintele țării, Guvern, Curtea Supremă de Justiție, Procurorul General, Avocatul Poporului și Adunarea Populară a Găgăuziei.

Sesizări la Curtea Constituțională vor putea depune numai cetățenii care se află într-un proces de judecată, dacă aceștia sunt de părere că o normă, fie ea lege, hotărâre a Parlamentului sau a Guvernului, un decret al Președintelui, le încalcă drepturile. În acest caz, judecătorii instanțelor de fond sunt obligați să trimită sesizarea cetățeanului la Curtea Constituțională, a explicat judecătorul Curții, Victor Popa.

„Acest val de cereri poate să vină numai prin intermediul judecătoriilor, din dosarele penale, adică, cetățenii în mod direct nu pot să depună sesizări. Acesta se numește recurs al cetățenilor indirect, prin intermediul instanțelor de judecată”, a declarat Victor Popa.

De fapt, procedura putea fi aplicată și până în prezent, numai că era nevoie și de o aprobare din partea Curții Supreme de Justiției care decidea dacă să trimită sau nu sesizarea cetățenilor mai departe, la Curtea Constituțională, a subliniat juristul Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice.

„Această procedură exista și anterior, doar că era mai anevoioasă și, respectiv, Curtea Supremă de Justiție avea discreția să expedieze la Curtea Constituțională sau să refuze de a expedia. Este o decizie foarte interesantă, să vedem dacă Curtea Constituțională va putea să facă față unei eventuale creșteri semnificative a numărului de sesizări”, a declarat Ion Guzun.

Odată depusă o sesizare, dosarul de bază ar urma să fie suspendat până la o decizie a Curții Constituționale care ar putea influența hotărârea instanței de fond. Totodată, Curtea a solicitat Parlamentului să modifice legislația în vigoare, iar până atunci toate sesizările invocate de către părți, vor fi expediate de către judecători la Curtea Constituțională.  În Strategia de Reformare a sectorului justiției este prevăzută sesizarea directă a Curții Constituționale de către cetățeni, dar până acum nu a fost modificată legislația în acest sens, a mai explicat Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău