Cetățenii trebuie ascultați și auziți (Ziarul Național)

  • 10 Septembrie 2015 10:18
 Cetățenii trebuie ascultați și auziți (Ziarul Național)

Revista presei din 10 septembrie 2015

Referindu-se la protestul care s-a permanentizat în PMAN, Ziarul Național scrie guvernarea nu a învățat o lecție simplă. Cetățenii trebuie ascultați și auziți. Totodată, autorul subliniază că, deși politicienii au câștigat alegerile, nu au câștigat și încrederea populației. Pe de altă parte Ziarul Național scrie că în eventualitatea alegerilor, „DA” (mai exact partidul care-l va naște) nu are șanse mari, sau sunt mult mai mici decât ale lui Dodon și Usatîi, care cer și ei alegeri anticipate. Autorul le sugerează protestatarilor ca revendicările lor să fie raționale și realizabile. El crede că ar fi posibilă demisia conducerii BNM, CNA, PG. Ca și multe alte cerințe care, de fapt, se regăsesc în programul de guvernare. ”Dar nu poate fi pusă cap de listă demisia președintelui (fără a avea un mecanism rezultativ de alegere a acestuia) care creează implicit un vid al puterii cu consecințe imprevizibile”, scrie Victor Ciobanu în Ziarul Național. Liderii AIE nu au venit să discute cu protestatarii, titrează Evenimentul Zilei. Întâlnirea dintre liderii Alianței pentru Integrare Europeană și reprezentanții protestatarilor, cerută de cei din urmă, nu a avut loc. În schimb, a s-a prezentat secretarul general al Guvernului, Sergiu Palihovici.

Timpul se întreabă ”De ce reprezentanții protestatarilor din PMAN nu au mers și la Ambasada României”? Aceștia au mers să discute cu Delegația UE, Ambasada SUA și a Germaniei. Timpul amintește în acest context că România oferă un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro RM. Pe lângă acest ajutor, România oferă anual la mii de tineri din RM posibilitatea să-și facă studiile într-un stat european. Guvernul român a oferit anul trecut Republicii Moldova 100 de microbuze destinate transportului de elevi. România este unica soluție pentru ca RM să capete o minimă securitate energetică, în acest direcție fiind deja construit gazoductul Iași - Ungheni. România a fost principalul avocat al RM în procesul de obținere a regimului liberalizat de vize. Cu toate acestea, reprezentanții protestatarilor din PMAN au ignorat Ambasada României, subliniază Timpul.

Cine organizează protestul din centrul Chișinăului?- un răspuns la această întrebare îl caută Adevărul, care scrie despre liderii Platformei DA și istoria organizației.

Ziarul de Gardă relevă averea de milioane pe care a dobândit-o vice-ministrul economiei, Vitalie Iurcu, în cei cinci ani cât a fost director al întreprinderii de stat Moldtelecom, dar și cum reușește acesta să-și ascundă afacerile în spatele nepotului său.  

ZDG scrie și despre cazul minorei violată la Drochia de doi angajați ai MAI. Citiți în ZDG cum a fost ademenită victima de către cei doi și cum aceștia sunt apărați de colegii lor de la Drochia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău