Cetățenii R.Moldova angajați oficial în Turcia vor primi pensii din partea acestui stat

  • 27 Octombrie 2017 15:44
Cetățenii R.Moldova angajați oficial în Turcia vor primi pensii din partea acestui stat

Parlamentul a ratificat cu votul a 63 de deputați Acordul dintre Republica Moldova și Republica Turcia în domeniul securității sociale. Documentul oferă garanții de securitate socială cetățenii care muncesc legal pe teritoriul celuilalt stat, transmite IPN.

Persoanele angajate oficial vor beneficia de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizații de maternitate și alte indemnizații. La stabilirea și calcularea pensiei, se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Republica Turcia vor calcula și vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

Acordul cu Turcia în domeniul securității sociale este al 13-lea la număr din cele semnate până acum de Republica Moldova. Acorduri de acest fel au mai fost semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și Germania. La etapa de negocieri se află acordurile cu Letonia, Israel și Belarus, iar la etapa de inițiere cu Italia, Grecia și Federația Rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău