Cererea Rusiei ca plata gazului să fie făcută în ruble ar fi o încălcare a contractului - reacții europene

  • 24 Martie 2022 19:46
Cererea Rusiei ca plata gazului să fie făcută în ruble ar fi o încălcare a contractului - reacții europene

Orice cerere din partea Rusiei de a primi plata în ruble pentru exporturile sale de gaze ar reprezenta o încălcare a contractului, spun premierul italian Mario Draghi și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care afirmă că moneda în care Germania trebuie să plătească Rusiei pentru gazele importate din această țară este trecută în contract, iar aceasta este euro sau dolarul.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, va cere în curând țărilor „neprietenoase” să plătească combustibilul în ruble, stârnind o îngrijorare cu privire la o posibilă criză de gaze în Europa.

Draghi le-a spus reporterilor că problema nu a fost discutată la un summit al liderilor Grupului celor Șapte, dar probabil că va fi abordată la o reuniune a liderilor Uniunii Europene programată să înceapă mai târziu în cursul zilei, scrie HotNews.ro.

„Este practic o încălcare a contractului, este important de înțeles”, a spus Draghi, potrivit Reuters.

La rândul său, cancelarul Olaf Scholz a spus că toate contractele stipulează și moneda, iar moneda în care se plătește face parte din contract.

„Situația de bază este că moneda stabilită prin contract este euro sau dolarul. Și apoi, noi în mod deliberat am impus aceste sancțiuni severe, am făcut multe eforturi, cu mult timp înainte ca războiul să înceapă, de această dată sancțiunile sunt diferite de toate cele pe care le-am impus anterior. Trebuiau luate decizii politice și, în cele din urmă, ne-am gândit care ar fi acele sancțiuni care să provoace daune considerabile în sectorul financiar”, a afirmat Olaf Scholz joi după amiază, la finalul summit-ului NATO și al G7 care au avut loc la Bruxelles, potrivit News.ro.

El a subliniat că acesta este cazul celor mai multe dintre contractele privind furnizarea de energie dinspre Rusia.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al UE, o dependență care a creat discuții contradictorii în cadrul blocului european atunci când s-a discutat răspunsul comun la agresiunea Rusiei în Ucraina.

Scholz spune că Germania nu include între sancțiunile impuse Rusiei pe cele privind importurile de gaz.

„Unele țări sunt în mare măsură dependente de anumite importuri, de gaz, spre exemplu. Noi am luat decizia ca aceste importuri să nu fie parte din sancțiuni”; a adăugat oficialul german.

Acesta a adăugat că Germania a început deja să ia măsuri pentru a reduce dependența energetică. Astfel, el arată că se discută cu companiile care lucrează la diversificarea surselor de energie pentru a urgenta proiectele pe care le derulează.

„Adevărul este că Germania lucrează deja la diversificarea surselor de aprovizionare, iar acest lucru se înscrie în strategia pe termen lung pe care o avem”, mai spune cancelarul german.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a spus deja că Germania consideră că solicitarea Rusiei de a i se plăti gazele în ruble echivalează cu rezilierea contractului. Germania consideră o ''ruptură a contractului'' solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să nu-i mai plătească gazele naturale în euro sau dolari, ci în ruble.

Cât de realistă este plata în ruble a gazului rusesc

Răzvan Niculescu, fostul ministru român al Energiei, a explicat pentru Hotnews.ro că deși cele mai multe contracte sunt în dolari și euro, ca „orice contracte, ele se pot schimba prin acordul părților contractante sau unilateral, cum este și în situația de față”.

„În această situație, contractele pot fi re-negociate sau chiar reziliate. Iar cum aceste contracte au clauze privind garanțiile, contrapartea contractuală poate solicita ieșirea din contract și executarea acestor garanții. Prin urmare, e posibil să vedem cum această măsură s-ar putea întoarce împotriva celui care a promovat-o. Oricum, e clar că demersul nu poate fi rezolvat în câteva zile. Măsura e menită să stopeze de fapt deprecierea rublei. Este o solicitare disperată a unui om disperat care se agață de orice”, a explicat pentru HotNews Răzvan Niculescu, fostul ministru al Energiei.

Potrivit acestuia, decizia rușilor ca plata gazului să fie în ruble poate fi dificil de aplicat în practică.

„O serie de importatori europeni au spus că vor continua să plătească în euro, în condițiile în care contractele lor nu permit o astfel de modificare. Și chiar dacă un importator ar vrea să achite în ruble, s-ar lovi de alte obstacole având în vedere sancțiunile aplicate împotriva unui număr ridicat de bănci rusești”, a spus el.

Aprovizionarea cu ruble a Vestului ar putea fi dificilă, dacă nu imposibilă

Mișcarea s-ar putea întoarce împotriva Rusiei, mai notează WSJ. Și chiar dacă cumpărătorii de gaz rusesc ar schimba moneda de plată, efectul asupra cursului rublei va fi limitat. Rusia a cerut deja companiilor sale care primesc valută în urma exporturilor să schimbe 80% din încasări în ruble.

Ben McWilliams, un analist din cadrul think tank-ului Bruegel cu sediul la Bruxelles, a declarat UE ar trebui să pună mai mult accent pe reducerea consumului total de energie. „Cererea trebuie redusă”, a spus domnul McWilliams. „Dacă trăim în această lume a subvenționării prețurilor și a protejării consumatorilor prin menținerea artificială a prețurilor scăzute ne vom îndrepta către o criză uriașă.”

Presa rusă a scris că majoritatea contractelor includ opțiunea de a plăti în ruble, dar câțiva analiști europeni de gaze au considerat că este puțin probabil să fie așa

Vinicius Romano, analist senior la Rystad Energy, a spus, potrivit FT, că „a insista în privința plății în ruble poate oferi cumpărătorilor motive să renegocieze clauze cum ar fi durata contractului sau pur și simplu rezilierea lui.

Alfred Stern, directorul executiv al OMV, grupul austriac petrochimic,a declarat presei locale că va continua să plătească pentru gazul rusesc în euro și că contractul nu permite modificarea monedei de plată în ruble.

La rândul lui, președintele grupului francez Engie a confirmat că nici în cazul lor nu se poate face plata în ruble. „Piața este îngrijorată de acest lucru”, a declarat James Huckstepp, managerul de analiză a gazelor Emea la S&P Global. „Este un teritoriu nou, dar planurile sunt relativ vagi în această etapă. Este cu siguranță un factor de risc și ar crea complicații pentru cumpărătorii europeni de gaz rusesc.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău