Cele mai răspândite erori la asigurarea accesibilității persoanelor cu dizabilități, audit

  • 29 Octombrie 2020 19:22
Cele mai răspândite erori la asigurarea accesibilității persoanelor cu dizabilități, audit

Șine metalice sau din beton în locul rampelor, unghiul necorespunzător de înclinare a rampei sau rampe lunecoase (în loc să fie executate din materiale antiderapante) – sunt cele mai răspândite erori la asigurarea accesibilității persoanelor cu dizabilități în clădirile instanțelor judecătorești. De asemenea, sunt rampe fără bare de suport sau cu o bară numai dintr-o parte, sau la o distanță necorespunzătoare. Asociația obștească Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) a ajuns la aceste constatări după ce a evaluat 25 de clădiri ale instanțelor judecătorești din țară.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Elena Stajila, coordonatoare de proiect, a punctat și alte erori, așa ca: pragurile înalte la ușa de intrare și ușile interioare (care nu trebuie să depășească 1,4 cm), ușile înguste (lățimea cărora nu trebuie să fie mai mică de 90 de cm) și turnichetele instalate pe căile de circulație, ceea ce creează obstacole. De asemenea, s-a menționat spațiul insuficient în cabina de toaletă pentru manevra scaunului rulant (trebuie să fie 1,4 x1,4 m), lipsa contrastului vizual (pentru atenționarea persoanelor cu deficiențe de vedere) și folosirea suprafețelor lunecoase pentru acoperirea pereților și pardoselilor.


Vitalie Meșter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, a menționat că accesul la justiție este un drept fundamental și trebuie să fie asigurat pentru orice persoană, indiferent de statutul social sau de dizabilitate. „Accesul la justiție nu înseamnă doar asigurarea reprezentării persoanei cu dizabilități în instanța de judecată de către un avocat calificat. În măsura în care acea persoană nu-și poate asigura un avocat, accesul la justiție înseamnă și asigurarea participării efective a persoanei cu dizabilități în procesele de înfăptuire a justiției care-l vizează. Aceasta înseamnă accesibilitatea infrastructurii, informativă, procedurală și accesibilitatea de comunicare pentru persoanele cu dizabilități”, a precizat Vitalie Meșter.

Rezultatele evaluării arată că practici pozitive pentru asigurarea accesibilității sunt aplicate de instanțe judecătorești precum Curtea de Apel Comrat, Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

În cadrul activității de evaluare, CDPD a acordat suport metodologic instanțelor judecătorești privind aplicarea normativelor de accesibilitate, a pregătit repere metodologice privind asigurarea accesibilității clădirilor pentru persoanele cu dizabilități și le-a prezenta președinților instanțelor judecătorești. De asemenea, CDPD a pregătit rapoarte per fiecare clădire evaluată, le-a prezentat președinților instanțelor judecătorești spre o eventuală aprobare și a propus elaborarea unui plan de accesibilizare treptată a clădirilor conform recomandărilor incluse în raport.

Auditul accesibilității celor 25 de clădiri ale instanțelor judecătorești din țară a fost efectuat în perioada lunilor iunie-august anul curent, în cadrul Campaniei naționale pentru justiție sănătoasă. Auditul a vizat două componente: accesibilitatea fizică și cea informațională.

CDPD este o asociație fondată în 2006 de un grup de persoane cu dizabilități și activează în domeniul promovări, apărării și respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău