Cele mai mari benzinării din țară riscă amendă maximă pentru înțelegere de cartel la stabilirea prețurilor pentru carburanți

  • 14 Iulie 2021 19:54
Cele mai mari benzinării din țară riscă amendă maximă pentru înțelegere de cartel la stabilirea prețurilor pentru carburanți

Cele mai mari rețele de produse petroliere din Republica Moldova s-ar putea alege cu amendă de la 2% la 4% din cifra de afaceri, pentru încălcarea Legii concurenței. Raportul de investigație în privința benzinăriilor, trimis Parlamentului de către Consiliul Concurenței, a fost publicat de TV8, scrie Bizlaw.

Este vorba de Rompetrol-Moldova, Lukoil-Moldova, Petrom-Moldova, Bemol Retail, Vento și Tirex Petrol în privința cărora Consiliul a constatat ”participarea la un acord/practică concertată ce a fost îndreptată spre stabilirea/fixarea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare către terți la produsele petroliere principale și la gaz lichefiat în perioada 15 mai 2019 – 18 ianuarie 2021”, ceea ce ar însemna, potrivit Legii concurenței, carter dur menționează sursa citată.

Mai mult, în raport, Consiliul Concurenței propune aplicarea amenzii în mărime de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri înregistrată în anul anterior sancționării, factor de durată 1,2, cu luarea în considerare a nivelului maxim.

Anterior, Consiliul Concurenței a venit cu mai multe precizări în privința investigației în privința benzinăriilor din țară, întrucât a fost acuzat că nu ar interveni în procesul de formare a prețurilor la produsele petroliere. Tot atunci, Consiliul a precizat că o eventuală publicare a raportului de investigație ar fi o încălcare gravă a legislației care ar da posibilitatea companiilor vizate în investigație  de a ataca în judecată acțiunile ilegale și ar stopa adoptarea deciziei definitive, iar persoanele responsabile care intenționează publicarea acestuia sunt pasibile de răspundere, inclusiv penală, în conformitate cu legislația în vigoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău