Cele mai așteptate spectacole ale primăverii, puse în scenă de teatrele din Republica Moldova

  • 24 Februarie 10:25
Cele mai așteptate spectacole ale primăverii, puse în scenă de teatrele din Republica Moldova

În această primăvară, teatrele din Republica Moldova își etalează repertoriul îmbogățit cu premierele mult așteptate de public. Spectacole inedite vor avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Național „Eugene Ionesco”, Teatrul dramatic rus de stat „A. P. Cehov” și Teatrul „Alexie Mateevici”, transmite Radio Chișinău cu referire la Ministerul Educației și Cercetării.

Prima premieră a lui 2024 se joacă la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Spectacolul „August” de Tracy Letts, în regia lui Alexandru Cozub a fost jucat pe 20 și 21 ianuarie, apoi, în cadrul Turneului Unirii, pe scena Teatrului „Vasile Alecsandi” din Iași. „August”, piesa cunoscutului dramaturg american Tracy Letts, scoate la iveală revelații dureroase, secrete de familie nespuse la timp, înstrăinare și neiubire.

„Un text sfidător și tulburător, un titlu ce deține un Premiu Pulitzer și un celebru antecedent cinematografic cu două nominalizări la Oscar în palmares: „August: Osage County” de Tracy Letts, unul din cei mai cunoscuți dramaturgi americani, autor de scenarii de film, actor de teatru și film, figură proeminentă a teatrului american contemporan”. 

Cele mai așteptate spectacole ale primăverii, puse în scenă de teatrele din Republica Moldova

 

Barbierul din Sevilla la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

„Bărbierul din Sevilla" este o comedie plină de intrigi, deghizări și amor. Acțiunea se învârte în jurul eforturilor lui Conte Almaviva de a câștiga inima Rosinei, o tânără frumoasă și inteligentă. El primește ajutorul lui Figaro, barberul din Sevilla, în încercarea de a o elibera pe Rosina din mâinile tutorelui ei, Bartolo.

Opera „Barbierul din Sevilla” („Almaviva” sau „Precauțiuni inutile”) a fost compusa în doar 13 zile. După eșecul total de la premiera din 1816 (Teatro „Argentina” din Roma), cauzat de adepții lui Paisiello - și el autorul unui „Barbier”, la al doilea spectacol, în absența taberei adverse, succesul va fi desăvârșit, iar compozitorul purtat pe sus de simpatizanții entuziasmați. Subiectul acestei capodopere a suscitat interesul a 11 compozitori, cel putin. Cea mai reușită variantă este cea rossiniana, grație tuturor trasaturilor psihice și sociale cu care Beaumarchais îsi investise personajul principal, Figaro. La Rossini totul este armonie perfectă: muzica, personajele, acțiunea, ambianța, toate împletite datorită limbajului divers și pitoresc al combinațiilor sonore, orchestra debordeaza de veselie și toate acestea pentru a sublinia grotescul sau aluzia ironică.

Ascultând „Barbierul...” lui Rossini nu poți decât sa exclami, precum Dante: „asupra celor ce au umor, forțele întunericului nu au vreo putere!”

„Barbierul din Sevilla”, din 9 februarie și în repertoriul TNOB „Maria Bieșu”.

Citiți și: După mai bine de un deceniu, celebrul spectacol „Bărbierul din Sevilla” revine pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău

Cele mai așteptate spectacole ale primăverii, puse în scenă de teatrele din Republica Moldova

 

Făt-Frumos Renașterea la Teatrul Republican „Luceafărul” 

Trupa Teatrului „Luceafărul” pregătește o premieră a spectacolului „Făt-Frumos: Renașterea”. Actorii au de jucat o poveste fascinantă, care îmbină tradiția cu elemente moderne. Spectatorii, de la mic la mare, vor vedea o reinterpretare a mitului eroului Făt-Frumos. Îndemnăm publicul să reconsidere ideile preconcepute despre eroi și să descopere că oricine poate fi erou atât timp cât își dorește acest lucru, a mărturisit regizorul Slava Sambriș.

Spectacolul „Făt-Frumos: Renașterea” prinde viață prin textul creat de Iulian Bubuioc, completat de costumele realizate de Stela Verebceanu și scenografia semnată de Adrian Suruceanu, toate contribuie la crearea unei atmosfere captivante a basmului.

Spectacolului „Făt-Frumos: Renașterea” se va juca pe 24 și 25 februarie, la orele 15:00 și 19:00, pe scena Teatrului „Luceafărul”.

 

Cele mai așteptate spectacole ale primăverii, puse în scenă de teatrele din Republica Moldova

„Pescărușul” revine pe scena Naționalului „Eugene Ionesco” în regia lui Nikita Betehtin, refugiat din Rusia

Creația cehoviană „Pescărușul” revine după trei decenii pe scena Teatrului Național „Eugene Ionesco”. De această dată, în viziunea tânărului regizor Nikita Betehtin. El era implicat în câteva proiecte în Rusia, dar în mai 2022, i-au fost anulate spectacolele, iar numele lui a dispărut din afișe, din cauza activității sale împotriva războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Regizorul a fost nevoit să părăsească țara.

Pe parcursul ultimelor două luni, actorii de la TEI au fost deosebit de receptivi la sugestiile regizorului privind piesa „Pescărușul” - o deschidere spre interiorul ființei umane, o creație mereu actuală.

„Pescărușul” este despre modul cum vrem să trăim în această lume, care își iese din minți. Suntem astăzi asemănători eroului lui Cehov, care vrea să se întâmple totul acum: dragostea, succesul. Este o piesă despre ultima șansă”, mărturisește regizorul.

„Privind acest spectacol, spectatorul va înțelege că viața este una. Trebuie să fim mai buni, mai toleranți. Problema între părinți și copii, între formele cele vechi și formele noi, deci ideile vechi se confruntă cu cele noi, dar piesa este despre dragoste”, afirmă actrița Iulia Bordeianu.

Premiera spectacolului „Pescărușul” va avea loc pe 29 februarie și 1 martie.

Cele mai așteptate spectacole ale primăverii, puse în scenă de teatrele din Republica Moldova

 

Mașinăria Cehov la Teatrul dramatic rus de stat „A. P.  Cehov”

Pe 2 și 3 martie, la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov" va avea loc premiera spectacolului „Mașinăria Cehov", după piesa dramaturgului român Matei Vișniec, în regia lui Petru Vutcărău. Acest spectacol va fi primul dintr-o serie de evenimente de care publicul se va putea bucura în acest an aniversar - în noiembrie 2024, Teatrul Cehov va sărbători cea de-a 90-a aniversare. 

„Mașinăria Cehov” este un spectacol fantezie, o piesă-omagiu adus marelui scriitor Anton Pavlovici Cehov, în care el însuși devine personajul principal.

Matei Vișniec, dramaturg: „De ce Mașinăria Cehov? Pentru că teatrul său este o mașinărie de zdrobit destine... Am vrut să scriu o piesă completă, o piesă care să-i poată mișca chiar și pe oamenii care nu cunosc atât de bine piesele lui Cehov, în același timp un omagiu adus unui dramaturg care m-a marcat și un efort deznădăjduit al autorului Vișniec de a înțelege ceva din misterul scrisului”.

În „Mașinăria Cehov” 20 de personaje din piesele lui Cehov se vor regăsi pe aceeași scenă în același timp și vor începe să trăiască și să acționeze diferit de modul în care a decis creatorul lor.

Dr. Chebutykin, din „Trei surori” și Dr. Astrov din „Unchiul Vanea” vor discuta despre cine este mai important pentru literatură: Cehov sau Tolstoi. Lopahin din „Livada de vișini” va povesti câți vișini a tăiat și pentru ce, iar bătrâna dădacă Anfisa din „Trei surori” va fi în mod neașteptat bona lui Anton Pavlovici și îl va certa pentru că tot scrie și scrie...

Cele mai așteptate spectacole ale primăverii, puse în scenă de teatrele din Republica Moldova

 

Povești de familie la Teatrul Alexie Mateevici

Teatrul Alexie Mateevici este în plin proces de montare a unui nou spectacol, bazat pe textul Povești de familie de Bljana Srbljanovic.

Povești de familie este cea de-a doua piesă scrisă de Biljana Srbljanovic, dramaturgă din Serbia, în aprilie 1998. A fost pusă în scenă la Atelje 212, în Belgrad și a câștigat premiul pentru cea mai bună piesă nouă la festivalul de teatru de la Novi Sad. De atunci, a fost tradusă și montată peste tot în lume – în Germania, Polonia, România, Slovenia, Statele Unite, Elveția, Olanda, Franța. Iar acum, în Republica Moldova, la Teatrul Alexie Mateevici.

Proiectul la care lucrăm este unul extrem de ambițios și inedit. Teatrul pe întuneric va fi experimentat pentru prima oară în Chișinău. Publicul va fi invitat să trăiască o experiență unică într-o sală de spectacole cufundată în beznă. Sunetele, mirosurile, senzațiile și comunicarea de tip senzorial sunt acele elemente care-l vor provoca pe spectator să-și creeze în imaginație propriul spectacol.

Regizorul Dumitru Acriș, care și-a cucerit faima pe scenele mai multor țări, va crea o atmosferă incitantă pentru participarea publicului la un exercițiu de creativitate și autocunoaștere.

Cele mai așteptate spectacole ale primăverii, puse în scenă de teatrele din Republica Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău