După mai bine de un deceniu, celebrul spectacol „Bărbierul din Sevilla” revine pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău

  • 08 Februarie 12:19
După mai bine de un deceniu, celebrul spectacol „Bărbierul din Sevilla” revine pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău

După mai bine de un deceniu, publicul de la Chișinău va avea ocazia să vadă spectacolul „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini în regia lui Iulian Dumitraș, dirijor – Denis Ceausov. Este o operă comică în două acte, care se va juca la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pe 9 februarie la ora 18:00 și pe 11 februarie, la ora 18:00. Colega noastră Alla Tofan a fost prezentă la repetițiile spectacolului și vine cu detalii.

Comedia „Bărbierul din Sevilla” s-a jucat pentru prima dată pe scena teatrului din Chișinău în 1961. Premiera versiunii curente s-a produs pe 3 octombrie 1988. În acest an, regizorul Iulian Dumitraș readuce spectacolul într-o versiune mai modernă, explică directorul Teatrului, Nicolae Dohotaru: „Acest spectacol a fost solicitat în Olanda. La sfârșitul lunii februarie și toată luna martie acest spectacol va fi prezentat publicului olandez. De aceea și am hotărât ca și dirijorul să fie din generația tânără. Iulian Dumitraș are emoții mari și îi înțeleg responsabilitatea, actorii – sunt două distribuții, pe 9 și pe 11 februarie, pentru că e greu să muncești cu o singură distribuție. Nu puteam până acum să îl readucem în scenă pentru că nu aveam”.

Este a treia montare în cadrul TNOB „Maria Bieșu” (...), spune regizorul spectacolului, Iulian Dumitraș.

„Am avut sarcina cumva de a apropia opera aceasta de publicul contemporan. Respectiv, m-am străduit ca expresiile regizorale și artistice să fie cât mai apropiate de modul nostru de viață și percepția actuală asupra vieții”, a adăugat Iulian Dumitraș.

Sursa de inspirație a regizorului au fost însăși viața și caracterul lui Gioachino Rossini. „Rossini era un tip cu foarte mult umor. Iubea mâncarea, era băutor de vinuri, și atunci multe secvențe din spectacol nu sunt cu un mesaj profund filosofic, dar de  suprafață. De exemplu, finalul operei el încheie în ultimele 10 minute cu mesajul „Bate totul în capul meu ca o nicovală” și atunci, interpretarea a fost exact după partitură ca noi să evidențiem momentele care nu sunt neapărat profunde prin mișcare scenică care să dea un haos foarte bine organizat”, a spus Dumitraș.

Pentru a scrie această comedie, Rossini se inspiră din cartea lui Beaumarchais.

„Rossini a făcut o operă diferită de Beaumarchais în „Bărbierul din Sevilla”, contele este o persoană foarte arogantă, și nu atât râvnește spre Rosina ca fiind o fată frumoasă și drăgăstoasă, ci urmărește un scop și o atitudine de Don Giovanni, doar că în alt personaj. Și atunci Rossini l-a romantizat și l-a făcut un erou mai liric, că dragostea e frumoasă și mai pură”, a explicat Iulian Dumitraș.

„Bărbierul din Sevilla” este o operă comică în două acte. La Chișinău vor avea loc două spectacole cu distribuții diferite. În cadrul spectacolului sunt invitați cântăreți de operă din România și Ucraina, precum Alina Tkachiuk în rolul Rosinei și Teodor Busnea în cel al lui Don Basilio.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău