Cele două autopropuneri la funcția de premier. Cheia pentru provocarea alegerilor parlamentare anticipate: „Dacă ei sunt atât de sinceri și vor anticipate, atunci nu vor vota” (Revista presei)
-
13 Ianuarie 2021 09:40
Revista presei- 13 ianuarie 2021.
Un lider de partid se autopropune la funcția de PREMIER. Acesta vrea o întâlnire de URGENȚĂ cu președinta Maia Sandu, titrează Ziarul Național, care-l citează pe liderul "Partidului Nostru", Renato Usatîi. El susține că dânsul ar fi cheia pentru provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit lui Usatîi, în actualul Parlament nu se vor găsi 51 de deputați care să voteze pentru el. În special e vorba de parlamentarii PSRM. „Dacă ei sunt atât de sinceri și vor anticipate, atunci nu vor vota”, a declarat Usatîi în cadrul unei emisiuni de la Tv8.
Și Vladimir Voronin îi cere Maiei Sandu să-l desemneze la funcția de premier: „Eu nu mai pot răbda”, notează Ziarul de Gardă. În cadrul unei emisiuni de la N4, Voronin a propus să fie desemnat de președinta Maia Sandu la funcția de prim-ministru, precizând că nu mai are „răbdare” să vadă ce se întâmplă în țară. Liderul PCRM este de părere că odată cu Ion Chicu trebuia să demisioneze întreg Cabinetul de miniștri. Cât privește viitoarele alegeri parlamentare anticipate, acesta declară că PCRM va participa la scurtin.
„Chișinăul riscă să piardă complet accesul la principala sursă de apă potabilă, Nistrul, atenționează Anticorupție.md, într-un articol despre proiectul energetic Novodnestrovsk al Kievului. Ucraina ignoră impactul ecologic al proiectului energetic Novodnestrovsk asupra Moldovei, constată jurnaliștii, care atenționează în acest context că Moldova face parte din categoria statelor cu insuficiență de apă și cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice. Apa Nistrului provine în proporție de doar 30% de pe teritoriul Moldovei, celelalte 70 la sută își au sursele în Nistrul Superior, pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile moldovenești solicită Kievului un debit de 250 de metri cubi pe secundă la Naslavcea. Cu toate acestea, statul vecin preferă să deverseze doar 100–150 de metri cubi pe secundă. Cu alte cuvinte, vine doar jumătate de râu, susține Elena Zubcov, membră a comisiei bilaterale de negocieri moldo-ucraineane pe Nistru. Apa disponibilă în prezent în Republica Moldova, conform unui studiu despre adaptarea la schimbările climatice, este de aproximativ 400–500 de metri cubi anual pe cap de locuitor. Această cantitate plasează Moldova în categoria țărilor cu deficit de apă. În cazul în care volumul de apă disponibilă este mai mic de 1.000 de metri cubi anual per locuitor, sunt amenințate dezvoltarea economică, sănătatea și standardul de viață al populației”, scrie Anticorupție.md.
„Șase ani a durat construcția unui segment din drumul național Chișinău – Ungheni – Sculeni, titrează publicația economică Mold-street. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) anunță că în anul 2020 au fost date în exploatare cinci sectoare de drum cu o lungime totală de 89,3 kilometri, construite din împrumuturi externe. Deși pare un real succes, construcția unora dintre aceste segmente a durat și șase ani, de 2-3 ori mai mult decât s-a planificat. Astfel, la începutul lunii octombrie 2020 au fost dați în exploatare 44,2 km ai drumului național R1, ce traversează orașul Călărași, satul Bahmut și comuna Sipoteni din raionul Călărași, Rassvet și orașul Bucovăț din raionul Strășeni. Construcția tronsonului cu o valoare de peste 27 milioane de euro, alocați din sursele Băncii Europene de Investiții a fost inițiată încă în iulie 2014 și urma să fie finalizată, conform contractului, în iulie 2016. Lucrările au întârziat din varii motive: de la bariere administrative, caiet de sarcini cu erori, la litigii în instanțe”.
Agora publică un interviu cu moldoveanca Lilia Platon, prima dintre străinii vaccinați anti-COVID la București. Ea a descris cum a are loc procesul de vaccinare în România. „Totul se face electronic. Pe mail am primit notificare cu data, ora și locul unde urma să mi se administreze vaccinul. Contrar unor informații precum că autoritățile române nu au un plan bine pus la punct referitor la campania de vaccinare, am remarcat o pregătire ireproșabilă în centrul de vaccinare la care am fost repartizată… Totul s-a produs cu respectarea regulilor stricte de distanțare și dezinfectare la fiecare pas”. Lilia Platon a mai spus că a primit vaccinul produs de BioNTech/Pfizer. Este un vaccin de tip ARNm COVID-19, iar asta înseamnă că vaccinul determină sistemul imunitar să producă anticorpi și celule sanguine, care acționează împotriva virusului.