Cel puțin 43 de morți în urma protestelor și violențelor din Venezuela

  • 30 Ianuarie 2019 08:04
Cel puțin 43 de morți în urma protestelor și violențelor din Venezuela

Cel puțin 43 de persoane au murit în urma violențelor din ultimele zile din Venezuela și un număr record de manifestanți au fost arestați în timpul protestelor, informează Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului, citat de AFP și DPA.

Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru drepturile omului, Rupert Colville, le-a declarat jurnaliștilor că decesele s-au produs în "diverse circumstanțe".

Luni, mai multe ONG-uri locale au avansat un bilanț de 35 de morți în urma protestelor și a altor incidente.

Criza politică din Venezuela s-a agravat brusc săptămâna trecută, după decizia tânărului șef al parlamentului, Juan Guaido, de a se autoproclama președinte interimar.

Sute de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere plecarea președintelui Maduro, acuzat că a ruinat această țară cu importante resurse petroliere odinioară prosperă.

Printre persoanele ucise, a precizat Colville, cel puțin 26 "par să fi fost lovite de tiruri ale forțelor de securitate sau ale membrilor unor grupări armate pro-guvernamentale în timpul manifestațiilor".

"Cel puțin alte cinci victime par să fi fost ucise de forțele de securitate în cursul unor percheziții ilegale în suburbiile sărace", a adăugat el.

Unsprezece persoane au fost ucise de necunoscuți care au avut legături cu jafuri, a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că și-a mai pierdut viața și un membru al gărzii naționale bolivariene.

Evocând cele 850 de arestări din ultima săptămână, el a afirmat că numai pe 23 ianuarie cel puțin 696 de persoane au fost reținute în întreaga țară. Potrivit dpa, printre cei 850 de arestați se află și 77 de minori.

"Este vorba despre cel mai mare număr de arestări înregistrat într-o singură zi de cel puțin 20 de ani", a subliniat Colville.

În contextul unei susțineri tot mai mari la nivel internațional, Juan Guaido a lansat un apel la organizarea de noi manifestații în această săptămână, miercuri și sâmbătă.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău