Cel mai scump cadou primit de Maia Sandu este un tablou în ramă de lemn „Giardini del Palazzo del Quirinale” (Revista presei)

  • 22 Iulie 10:13
Cel mai scump cadou primit de Maia Sandu este un tablou în ramă de lemn „Giardini del Palazzo del Quirinale” (Revista presei)

Joe Biden se retrage din cursa prezidențială în SUA, într-un context electoral nefavorabil pentru el și Partidul Democrat, existând riscul revenirii la Casa Albă a fostului președinte Donald Trump, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Decizia nu i s-a dat ușor, a fost luată sub o permanentă presiune a reprezentanților democrați din Congresul SUA, a donatorilor și simpatizanților care urmăreau alarmați sondajele de opinii și reacțiile americanilor la gafele președintelui lor, transmite Radio Chișinău.

După autor, un asemenea deznodământ poate fi interpretat nu tocmai pozitiv de o parte din cetățenii noștri care tânjesc după sistemul gerontocratic din URSS și admiră regimul pseudodemocratic, dictatorial, construit de Putin în Rusia de azi. Pentru admiratorii conștienți sau inconștienți ai lui Stalin și Putin, retragerea lui Biden poate apărea ca un semn, de lipsă de „ordine”, ca un indiciu de vulnerabilitate a sistemului politic american, de neimaginat în cultura politică din Rusia, înclină să creadă Nicolae Negru. Potrivit lui, în realitate e tocmai invers. Că Putin nu poate fi scos din joc, ca Biden, este în defavoarea, nu în avantajul Rusiei. Dacă în Rusia existau și funcționau mecanismele democratice puse în mișcare în SUA, posibil nu se ajungea la invadarea Ucrainei de trupele ruse, la declanșarea celui mai mare și mai distrugător război de pe continentul european din ultimii 80 de ani, afirmă publicistul.

Deschide.md scrie că săptămâna trecută mai multe „personalități” de pe firmamentul politicii moldovenești și-au anunțat intenția de a-și prezenta candidaturile pentru funcția de președinte pentru următoarele alegeri. Printre alții, și-a anunțat intenția de a candidata și ex-jurnalista Natalia Morari, ceea ce a și excitat spiritele la maximum pe rețelele de socializare. Potrivit editorialistului deschide.md Vitalie Vovc, indignarea e perfect legitimă, doar că, la fel precum în marea majoritate a cazurilor, moldovenii noștri nu prea conectează rațiunea la energia emotivă. Fapt care îi face extrem de vulnerabili: oricine reușește să le canalizeze cumva furia emotivă îi are la mână! Din păcate, s-au găsit din acei care i-au ridicat imedit mingea la fileu acuzând-o că ar fi o unealtă a Moscovei, iar Morari a și apucat prăjina depănând și contra-atacând pe marginea acestui subiect. În opinia autorului, a o ataca pe Morari că e „unealta Moscovei” nu are sens din moment ce în cursă ne vom pomeni (e o presupunere) cu candidații lui Dodon, Șor, Vlah, Chicu, et altri. Alături de aceștia, Morari e chiar „solnâșko”, indiferent de realitate. E în interesul amantei lui Platon ca contestarea sa fie menținută anume în această albie, unde ea se poate ușor apăra și chiar contra-ataca. Natalia Morari are păcate incomensurabil mai mari: ea a mințit încălcând orice regulă deontologică, sfidând bunul simț și încrederea celor ce o ascultau și urmăreau. Cert e faptul că de la campania Nataliei Morari miroase urât. Și în primul rând miroase a bani grei, constată Vitalie Vovoc.

După începutul războiului împotriva Ucrainei, peste 3.500 de ruși au emigrat în Republica Moldova, citim în Mold-Street. Publicația precizează că după începerea unui război pe scară largă împotriva Ucrainei, mobilizare și represiuni în masă împotriva disidenților, aproximativ 650.000 de persoane au părăsit Rusia și nu s-au întors, a calculat publicația The Bell. O mică parte din ei a ajuns în Republica Moldova.

Potrivit analizei, majoritatea rușilor au ales țări care nu necesitau viză pentru a intra. Astfel, circa 110.000 de cetățeni ruși au plecat în Armenia, 80.000 au ajuns în Kazahstan și peste 73.000 – în Georgia.

Președintele Italiei i-a dăruit Maiei Sandu un tablou în valoare de trei mii de lei. ZDG scrie astăzi și despre alte cadouri pe care le-a primit președinta în ultimele luni. Potrivit listei publicate de președinție, cel mai scump cadou, în valoare de 2950 de lei, este un tablou în ramă de lemn „Giardini del Palazzo del Quirinale”, dăruit președintei Sandu de către Sergio Mattarella, președintele Italiei.

Astfel, în listă se regăsește un set din trei boluri identice cu capac din porțelan, ce poartă semnătura producătorului olandez Royal Delft, în valoare de 1870 de lei. De asemenea, în contextul ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare, ambasadorul Burkina Faso în R. Moldova, Vinta Some, i-a dăruit Maiei Sandu o hartă personalizată a statului Burkina Faso, în forma unui tablou, fără ramă exterioară, protejată de sticlă. Valoarea acesteia constituie 850 de lei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,63
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
21
Sat
22
Sun
21
Mon
22
Tue
23
Arhivă Radio Chișinău