Cel mai puternic laser din lume a fost asamblat în România și au început primele teste

  • 28 Mai 2017 11:32
Cel mai puternic laser din lume a fost asamblat în România și au început primele teste

Cel mai puternic laser din lume, care se construiește lângă București, la Măgurele, a fost asamblat și au început deja primele teste, a declarat pentru News.ro directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, profesorul Nicolae Zamfir, care estimează că la toamnă va fi obținut primul fascicul laser.

”A început etapa a doua a implementării, în care se instalează și se testează diferitele componente ale marilor echipamente și ale experimentelor. S-a trecut în linie dreaptă spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a afirmat Zamfir, pentru News.ro.

Testele de până acum arată bine și sunt în grafic, potrivit directorului. 

”Intenția este să obținem în toamnă primul fascicul laser, sigur, de putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, a menționat Zamfir.

Aceste teste vor dura doi ani. ”Undeva în vara lui 2019 sperăm să fim operaționali în întregime”, a spus Zamfir.

Atunci când va fi operațional, ELI-NP va fi cel mai important centru de cercetare științifică din România.

Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.

Investiția este estimată la 300 de milioane de euro și este finanțată din fonduri europene.

Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013 și până în prezent lucrările sunt aproape în grafic, cu doar câteva luni de întârziere la construcție, iar bugetul nu a fost depășit, afirmă managerul proiectului.

Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente și cel mai strălucitor fascicul Gamma.

140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români și străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect științific în care este implicată România.

”Continuăm recrutările, de evaluare a angajaților, de angajări. (...) Avem cercetători din Japonia, China, Coreea, India, Vietnam, Polonia, Turcia, Bulgaria, Germania, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, SUA, Canada”, a afirmat Zamfir, în luna martie, pentru News.ro.

Autoritățile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării. Investiția este destinată cercetărilor fundamentale.

Laserul va folosi și la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spațiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,71
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău