Cel mai mare filon de safire din lume a fost descoperit accidental în curtea unei case din Sri Lanka

  • 28 Iulie 19:05
Cel mai mare filon de safire din lume a fost descoperit accidental în curtea unei case din Sri Lanka

Autoritățile din Sri Lanka au anunțat că cel mai mare filon de safire din lume a fost găsit accidental în curtea unei case din zona Ratnapura, informează BBC, citat de digi24.ro.

Un comerciant de pietre prețioase din statul insular a spus că piatra uriașă a fost descoperită în curtea casei sale de muncitorii care săpau o fântână.

Potrivit experților, valoarea safirelor găsite se ridică la 100 de milioane de dolari pe piața internațională.

Aglomerarea de safire cântărește 510 kilograme sau 2,5 milioane de carate și a fost denumită „Serendipity Sapphire".

„Persoana care săpa fântâna ne-a anunțat că a găsit niște pietre rare. Ulterior am dat de acest specimen uriaș", a spus comerciantul citat doar sub numele Gamage. El nu a dorit să ofere mai multe detalii din motive de securitate.

Gamage, a cărui familie se ocupă de trei generații cu comerțul de pietre prețioase, a informat autoritățile despre descoperire, însă a durat un an pentru a curăța piatra de noroi și impurități, înainte ca ea să poată fi analizată și certificată. Potrivit lui Gamage, în timpul procesului de curățare, câteva pietre au căzut din filon și ele s-au dovedit a fi safire de înaltă calitate.

Ratnapura, care înseamnă "Orașul pietrelor prețioase" în singaleză, este considerată capitala pietrelor prețioase de pe insula asiatică.

Sri Lanka este un mare exportator de pietre prețioase, iar anul trecut a câștigat peste 500 de milioane de dolari din exportulul acestora.

„Nu am mai văzut niciodată un exemplar atât de mare. Probabil s-a format în urmă cu aproximativ 400 de milioane de ani", a declarat pentru BBC doctorul Gamini Zoysa, un cunoscut gemolog. În același timp, experții avertizează că deși filonul este uriaș, nu toate safirele din el s-ar putea să fie de calitate înaltă.

„Este un filon special de safire, probabil cel mai mare din lume. Având în vedere dimensiunea și valoarea, credem că va atrage interesul colecționarilor privați sau a muzeelor", a spus Thilak Weerasinghe, președintele Autorității Naționale de Pietre prețioase și Bijuterii din Sri Lanka.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,33
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:0,89 m/s
Wed
15
Thu
12
Fri
12
Sat
12
Sun
12

Curs oficial BNM 28 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7202 -0.0440
USD 17.6982 0.0017
RON 4.1871 -0.0072
UAH 0.6647 0.0027
RUB 0.2436 0.0009
Arhivă Radio Chișinău