Cehia | Premierul Andrej Babis spune că va continua discuțiile pentru formarea unui nou guvern

  • 29 Ianuarie 2018 12:13
Cehia | Premierul Andrej Babis spune că va continua discuțiile pentru formarea unui nou guvern

Premierul ceh Andrej Babis a declarat luni, 29 ianuarie, că va continua discuțiile cu cele trei partide care i-ar putea susține noul guvern, după ce realegerea președintelui Milos Zeman îi oferă mai mult timp pentru negocieri, relatează Reuters.

Babis încearcă să formeze un guvern după victoria sa răsunătoare la alegerile din octombrie, însă nu a reușit să obțină sprijin parlamentar pentru un guvern minoritar în această lună, în contextul în care se confruntă cu acuzații de fraudă cu subvenții. El neagă orice neregulă.

Partidul Social Democrat (CSSD), Partidul Comunist și SPD, partid de extremă dreapta și anti-UE, au spus că ar putea intra într-o coaliție cu formațiunea lui Babis, ANO, sau ar putea să o sprijine din afară.

"Vom continua negocierile (cu cele trei partide). Numai în cazul CSSD vrem să așteptăm congresul lor din februarie pentru a ști cine reprezintă de fapt partidul", a spus Babis.

Comuniștii au spus că vor ca o parte din programul lor să fie preluată de guvern în schimbul sprijinului, în timp ce social-democrații și SPD au transmis că nu vor susține un guvern care include o persoană inculpată penal.

Între timp, Babis a declarat că nu va accepta ca actualul lider social-democrat Milan Chovanec, fost ministru de interne, să facă parte din noul guvern.

"După experiența avută cu dl. Chovanec, cu siguranță nu vreau să fac parte din același guvern cu dumnealui", a declarat Babis pentru cotidianul Pravo.

După victoria sa la limită la alegerile prezidențiale de sâmbătă, Milos Zeman a spus că îi va permite încă o dată lui Babis să încerce formarea unui guvern.

Babis a insistat că guvernul său va adopta o poziție pro-UE și că nu va ceda la solicitările de a organiza un referendum privind ieșirea din Uniunea Europeană, așa cum a făcut Marea Britanie în 2016.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău