CEDO recunoaște crimele sovietice drept genocid împotriva poporului lituanian, declară ministrul Justiției de la Vilnius

  • 16 Martie 2019 15:34
CEDO recunoaște crimele sovietice drept genocid împotriva poporului lituanian, declară ministrul Justiției de la Vilnius

Ministrul justiției din Lituania, Elvinas Jankevičius, consideră că decizia Curții Europene a Drepturilor Omului de a recunoaște represiunea împotriva partizanilor lituanieni ca genocid va schimba opinia publică internațională cu privire la crimele comise de sovietici.

„CEDO a recunoscut că reclamantul a fost condamnat în mod legal pentru implicarea în genocid, ceea ce înseamnă că CEDO a recunoscut că represiunea sovietică împotriva partizanilor care erau parte semnificativă a unui grup național poate fi considerată genocid", a remarcat ministrul.

Potrivit lui Jankevičius, până în prezent, "opinia publică internațională nu prea considera că represiunea sovietică, spre deosebire de cea nazistă, era egală cu genocidul".

"Această decizie a CEDO ar trebui să schimbe situația respectivă", a subliniat ministrul lituanian al justiției.

Aceste declarații ale ministrului din Lituania survin în contextul în care CEDO a anunțat, marți, că instanțele lituaniene califică în mod justificat drept genocid represiunile comise de sovietici împotriva partizanilor lituanieni. Curtea a respins plângerea fostului ofițer al KGB Stanislovas Drelingas, care a fost găsit vinovat de genocid pentru participarea la operațiunea de reținere a lui Adolfas Ramanauskas-Vanagas, comandantului partizanilor lituanieni care au luptat împotriva autorităților sovietice, precizează Evropeiska Pravda, citată de Rador.

CEDO a fost de acord cu explicațiile Curții Supreme a Lituaniei, care a argumentat că ocupanții sovietici au implementat o distrugere sistematică a grupurilor de partizani lituanieni și că acest lucru poate fi considerat genocid al poporului lituanian.

După ce a fost reținut de sovietici, fostul comandant al partizanilor lituanieni, Adolfas Ramanauskas-Vanagas, a fost supus torturii, iar o instanță a regmului de ocupație l-a condamnat la moarte, fiind executat în 1957.

Cel puțin 50.000 de mii de persoane au luat parte la rezistența armată postbelică din Lituania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sun
-0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
0
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău