CEDO a comunicat Guvernului de la Chișinău o nouă cauză privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

  • 29 Mai 2019 10:41
CEDO a comunicat Guvernului de la Chișinău o nouă cauză privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului de la Chișinău o nouă cauză privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, împotriva Republicii Moldova și a Federației Ruse.

Cauza se referă la detenția ilegală a lui Oleksandr Lypovchenko și condamnarea acestuia de către așa-numitele autorități ale autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”, potrivit unui comunicat al Asociației Promo-LEX, care îl reprezintă în fața Curții.

Reclamantul s-a plâns de detenția sa în condiții inumane, inclusiv tratamentul psihiatric și lipsa unor căi eficiente pentru remedierea violărilor invocate. El a fost învinuit de ”extremism” pentru că a notat într-un jurnal personal că „în Transnistria se poate de făcut ordine doar dacă vor fi introduse forțele ONU”, și a fost ”condamnat” la 3 ani de închisoare de regimul de la Tiraspol.

Pentru prima etapă, CEDO a decis să le acorde părților un termen, până la 8 iulie 2019, pentru a decide dacă pot reglementa cauza în mod amiabil. Totodată, Curtea a decis să acorde prioritate examinării cauzei Lypovchenko și a invitat Guvernul Ucrainei să intervină în calitatea de parte terță.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău