CEDO a anunțat 7 plângeri împotriva R.Moldova, inclusiv plângerea unui deținut maltratat în detenție

  • 09 Februarie 2018 20:08
0%
00:00:00
00:00:00

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului de la Chișinău șapte plângeri. Printre acestea se numără și cea a unui deținut cu tulburări de sănătate mintală, maltratat în detenție, numită cauza Nițu versus R. Moldova. În plângerea deținutului mai sunt invocate și condițiile proaste din sistemul penitenciar, se arată într-un comunicat al Asociației Promo-Lex. 

Potrivit juriștilor de la Promo-Lex, reclamantul a fost supus unor rele tratamente (bătut cu pumnii și picioarele, călcat în picioare) de către angajații penitenciarului Pruncul, unde este deținut. Chiar dacă se afla la evidența medicală în sistemul penitenciar cu stare psiho-emoțională instabilă, tulburare de personalitate, pacientului nu i s-a oferit asistență medicală.

În momentul în care se confrunta cu anumite crize de agresivitate  incontrolabilă, acesta nu era izolat ci în mod intenționat era plasat cu alți deținuți. În loc de ajutor medical, unica modalitate de intervenție în cazurile în care reclamantul a fost agresiv sau s-a automutilat, ca urmare a bolii, angajații din penitenciar i-au aplicat sancțiuni disciplinare.

În urma unei plângeri și solicitare de pornire a unei cauze penale de comitere a infracțiunii de tortură, în octombrie 2014, Procuratura Generală a deschis un dosar penal. Două luni mai târziu procurorul din cadrul Procuraturii Buiucani care a analizat plângerea a decis  scoaterea de sub urmărire penală a angajaților Departamentului Instituțiilor Penitenciare și clasarea cauzei, se mai arată în comunicatul Asociației Promo Lex.

„Odată cu cauza Nițu vs Moldova, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului alte șase  cauze. Printre acestea: Cauza Boboc și alții v. Moldova – violarea art. 2 sub aspectul investigării decesului lui Valeriu Boboc în custodia poliției în aprilie 2009; Cauza Levinte v. Moldova și cauza Crețu v. Moldova – violarea art. 3 sub aspectul investigării ineficiente a faptelor de maltratare care au avut loc în aprilie 2009; Cauza Canuda v. Moldova – violarea art. 3 și 5. 3 sub aspectul detenției în condiții proaste și prelungirea nejustificată a măsurii preventive de arest în privința reclamantului, chiar dacă acesta suferea de o dizabilitate gravă.”

Republica Moldova a fost condamnată, anul trecut, în 16 cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru care a fost obligată să achite despăgubiri în valoare totală de peste 107 mii de euro. Din 1997 și până în prezent, au fost pronunțate 354 de hotărâri împotriva guvernului de la Chișinău, cu o valoare totală a despăgubirilor de peste 16 milioane 300 de mii de euro. Cele mai frecvente încălcări țin de aplicarea torturii, dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertate și siguranță.

Alte peste 1300 de dosare ale cetățenilor moldoveni sunt în așteptare pentru a fi examinate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău