CEC a amânat examinarea rapoartelor financiare ale concurenților electorali în campania electorală pentru anticipate
-
17 Iulie 2021 12:19
Comisia Electorală Centrală (CEC) a întrerupt până duminică, ora 14.00, examinarea subiectului privind rapoartele pe veniturile și cheltuielile concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, la situația din 9 iulie.
Comisia a identificat o donație care depășește plafonul electoral în cazul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), fapt ce urmează a fi verificat după ce reprezentantul AUR a prezentat acte infirmative ale faptului, transmite IPN.
Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, analizând rapoartele, Comisia Electorală a constatat că BeCS, PACE, Congresul Civic, Partidul Șor, PDM, PDCM, Partidul NOI, Partidul Schimbării, Blocul electoral „Renato Usatîi”, PAS, Platforma DA, PUN, Partidul „Democrația Acasă” au încasat donații de la persoanele fizice atât cu venituri obținute în țară, cât și peste hotare, mărimea acestora nedepășind plafonul stabilit de Codul Electoral. Excepție face un donator, persoană fizică, care a donat pentru AUR 22,8 mii de lei.
Reprezentantul AUR a remarcat că este vorba despre o greșeală tehnică. Donația a fost făcută două persoane diferite, cu același nume, tată și fiu. Acesta a prezentat acte confirmative care urmează a fi verificate.
De asemenea, analiza rapoartelor financiare arată că 70 de persoane fizice donatoare din țară nu au avut niciun venit declarat la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) sau au avut declarat venit mai mic decât suma donată pentru perioada 2018-2020. CEC nu dispune de instrumentele necesare pentru a putea investiga toate aspectele provenienței sumelor, respectiv sesizează SFS.
Partidul Politic Șor, BeCS, PACE, Partidul „Congresul Civic”, Platforma DA și Partidul Schimbării au declarat donații din pensii, care s-au confirmat la CNAS. Dorin Cimil a adus aminte că, potrivit Codului Electoral, pentru finanțarea partidelor politice pot fi utilizate doar resursele financiare parvenite din activitatea de salariat, întreprinzător, științifică sau cea de creație desfășurată de cetățenii Republicii Moldova în țară sau peste hotare.
Nu au deschis un fond electoral și nu au făcut cheltuieli financiare: Partidul Verde Ecologist, Partidul „Patrioții Moldovei” și Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”.