Cea mai mare organizație religioasă din R. Moldova – Biserica Ortodoxă, continuă să facă parte din componența Bisericii Ortodoxe din Rusia și, de facto, se subordonează patriarhului Moscovei (Revista presei)

  • 03 Ianuarie 2023 09:41
Cea mai mare organizație religioasă din R. Moldova – Biserica Ortodoxă, continuă să facă parte din componența Bisericii Ortodoxe din Rusia și, de facto, se subordonează patriarhului Moscovei (Revista presei)

Ce a adus pentru R. Moldova HUB-ul de Securitate al UE, deschis la Chișinău în 2022? Ziarul Național face un bilanț la acest subiect. Schimb sporit de date între R. Moldova și Europol, cantitate considerabilă de droguri, muniție și arme de foc confiscate, precum și inițierea unor operațiuni transfrontaliere care au îmbunătățit capacitatea de previziune și procesele de luare a deciziilor strategice la Chișinău. Potrivit Ziarului Național, acestea sunt doar câteva dintre rezultatele obținute după inaugurarea la Chișinău, în vara anului 2022, a unui Hub al Uniunii Europene pentru Securitate internă și managementul frontierelor, o platformă pentru eficientizarea datelor, concentrarea resurselor necesare și îmbunătățirea ciclului de informații. Într-un bilanț prezentat de ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, se arată că timp de jumătate de an de existență a Hub-ului, R. Moldova a aprobat primul Concept național al punctului focal pentru arme de foc, a arestat 12 infractori, a inițiat patru investigații și a crescut cu peste 25% schimbul de date cu Europol prin intermediul canalului SIENA.

Războiul din Ucraina a reactualizat în Republica Moldova problema patriotismului, subiectul apartenenței și atașamentului față de acest stat. Dar și cel al prețului pe care suntem dispuși să-l plătim, apărându-l, susține în editorialul său din DW Vitalie Ciobanu.  Presupunând că lucrurile vor evolua firesc, te-ai putea întreba într-o zi dacă triumful valorilor naționale românești între Prut și Nistru mai justifică existența unui stat moldovean separat de România? Dar... e mult până acolo, observă publicistul. Acesta subliniază că Transnistria, separatismul găgăuz, imperialismul rusesc sabotează existența Republicii Moldova ca stat independent și democratic, anulează opțiunea liberă a cetățenilor săi. Regimul Putin nu e vechiul sistem sovietic, obosit, vegetativ, suficient sieși, ci unul violent, exterminator, așa cum o demonstrează în regiunile ucrainene pe care le-a cotropit. De aceea, patriotismul moldovenilor ar trebui orientat spre apărarea valorilor în care cred toți cei ce se opun tiraniei, susține Vitalie Ciobanu.

NewsMaker scrie că cea mai mare organizație religioasă din Moldova – Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) – continuă să facă parte din componența Bisericii Ortodoxe din Rusia (BOR) cu centrul în Moscova și, de facto, se subordonează patriarhului Moscovei și al întregii Rusii Kirill.  De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, patriarhul a susținut de nenumărate ori, deschis, guvernarea rusă și, sub diferite pretexte, a aprobat public agresiunea militară și a chemat cetățenii ruși „să moară pentru patrie”. În același timp, legătura dintre Mitropolia Moldovei cu Moscova nu a fost întreruptă: mitropolitul merge în capitala rusă, iar recent a primit chiar o nouă decorație din mâinile patriarhului.

NM a clarificat, în acest proiect special, cum se corelează totuși poziția bisericii moldovenești față de războiul din Ucraina cu Moscova, este oare capabilă biserica să mai influențeze opinia populației Moldovei și cum folosește ea această resursă.

RISE Moldova anunță lansarea unui nou proiect de investigație cu genericul „#Plahostan”. Acesta își propune să înglobeze o serie de articole despre cele mai importante episoade din viața criminalității organizate din Moldova care, pe parcursul ultimului deceniu, s-a consolidat în jurul oligarhului Vladimir Plahotniuc. În ultimii ani, chiar și când nu deținea nicio funcție în stat, Plahotniuc continua să domine un clan întreg de funcționari și demnitari, fiind considerat guvernatorul informal al țării. Începând cu anul 2021, RISE a acumulat  și analizat  zeci de decizii de judecată adoptate în cadrul unor ședințe închise, precum și ordonanțe de punere sub învinuire emise de procurori pe numele oligarhului Vladimir Plahotniuc și a anturajului acestuia. Documentele dezvăluie modul în care, potrivit versiunii procurorilor moldoveni, funcționa sistemul datorită căruia Republica Moldova a ajuns să fie numită „stat capturat”.

ZDG publică previziunile economice ale experților pentru anul 2023. Deși în prima jumătate a anului 2023 se va resimți criza anului 2022, anul acesta va fi un an de creștere economică, inflația va scădea semnificativ, vom avea o ieftinire a banilor și a creditelor, PIB-ul va crește cu circa 2-3%, consumul populației, investițiile și construcțiile își vor reveni – acestea sunt câteva dintre previziunile pentru anul 2023 expuse de unii experți economici într-o discuție cu Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău