Cea mai mare bancă din Moldova amână plata dividendelor pentru anul 2017

  • 14 Aprilie 2018 09:09
Cea mai mare bancă din Moldova amână plata dividendelor pentru anul 2017

Adunarea Generală a Acționarilor a Moldova Agroindbank (MAIB) a decis să amâne cu șase luni, adoptarea unei decizii de plată a dividendelor pentru anul 2017, transmite INFOTAG.

Moldova Agroindbank (MAIB) va plăti dividende acționarilor pentru anul 2017, dar pentru aceasta este nevoie de răbdare, dar și de înțelepciune, a declarat președintele Comitetului de Conducere al MAIB, Serghei Cebotari, în cadrul adunării acționarilor, la care a fost discutată chestiunea privind distribuirea profitului  de peste 460 milioane lei pentru anul trecut.

Bancherul a menționat că Banca Națională a Moldovei (BNM) a respins cererea conducerii și Consiliului administrativ al MAIB privind plata dividendelor în mărime de 180 lei per acțiune.

"Analizând cu atenție situația din bancă și luând în considerare toate riscurile, conducerea băncii a propus să direcționeze spre plata dividendelor suma de 186 774 120 lei", a spus șeful băncii, care a explicat acționarilor că plata dividendelor se sprijină pe chestiunea vânzării celor două pachete de acțiuni în valoare cu o cotă de 41,09%.

Cebotari a prezentat adunării un proiect de hotărâre ce cuprinde două chestiuni: direcționarea profitului pentru anul 2017 în sumă de 461,7 milioane de lei spre dezvoltarea băncii și amânarea problemei cu plata dividendelor pentru 2017 pe un termen de până la șase luni. Adunarea a votat în unanimitate pentru această propunere.

Șeful băncii a amintit acționarilor că în același mod conducerea băncii a procedat în aprilie 2017, când, din cauza celor 41,09% de acțiuni blocate, autoritatea de reglementare nu a recomandat băncii să plătească dividende.

"Dar noi am reușit să facem în așa fel, încât acționarii să primească dividende pentru anul 2016 în sumă de 84 de lei per acțiune", a spus Cebotari, precizând că, în prezent, MAIB are 3097 de acționari.

Întrebat de acționari despre vânzarea celor 41,09% din acțiunile băncii, președintele Comitetului de Conducere a explicat că acest activ poate fi vândut pe piața publică cu permisiunea Băncii Naționale. El a spus că ambele pachete pot fi achiziționate de investitori, iar odată cu venirea acestora, structura acționarilor MAIB se va echilibra. 

Potrivit lui Serghei Cebotari, investitorii potențiali pot fi împărțiți condițional în două categorii.

"Aceștia pot fi investitori care vor dori să-și recupereze rapid resursele cheltuite pentru cumpărarea acțiunilor băncii noastre, dar pot fi și cei care vor dezvolta intens banca, achitând dividende acționarilor și mizând pe venituri care pot fi obținute din vânzarea participațiilor lor", a spus bancherul.

Adunarea a aprobat strategia de dezvoltare a băncii până în anul 2019, care include un profit la sfârșitul anului 2018 în valoare de 470 milioane de lei, pentru a asigura plata dividendelor, precum și pentru a capitaliza banca. Potrivit documentului aprobat, 30-50% sunt planificate să fie utilizate pentru plata dividendelor, iar 50-70% - pentru dezvoltarea băncii. 

Conform rezultatelor financiare ale MAIB pentru 2017, rentabilitatea capitalului (ROE) a fost de 13,2%, iar rentabilitatea activelor (ROA) a constituit 2,1%.

"Împreună am reușit să reducem semnificativ rata creditelor neperformante, a căror valoare în 2017 s-a ridicat la 18,4% în sistem, iar la MAIB a fost de 11,6%", a spus Serghei Cebotari, menționând că, în primul trimestru al anului 2018, acest indicator a scăzut și mai mult. 

Bancherul a subliniat că în 50% din creditele neperformante ale băncii se achită dobânzile și partea de împrumut. Banca a redus indicele de reduceri la pierderile de credit, direcționând capital în fondul de risc, a cărui valoare a ajuns la 10,8%, în timp valoarea pe sistem este de 14,8%.

Referindu-se la provocările externe și interne pentru MAIB, președintele său a spus că principala provocare pentru bancă sunt sutele de mii de clienți, iar pentru satisfacerea deplină a cererilor și necesităților acestora banca trebuie să fie pregătită mereu. 

MAIB a încheiat anul 2017 cu un capital în sumă de 3,65 miliarde de lei și cu active de 21,44 miliarde de lei, ocupând poziții de lider pe piață. Valoarea contabilă a acțiunilor MAIB depășește 3 600 lei. Pe piața reglementată, acțiunile acestui emitent se vând la prețul de1300-1400 lei. În ultimii ani, MAIB a achitat în mod regulat dividende. Suma maximă a acestora a ajuns la 160 de lei per acțiune cu o valoare nominală de 200 de lei. Prețul maxim istoric al acțiunilor băncii a fost de 2135 lei, precizează INFOTAG.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău