Cea mai mare bancă din Danemarca se retrage din Rusia și țările baltice după implicarea în „Laundromatul” rusec cu legături cu sistemul bancar și judecătoresc din R.Moldova
-
20 Februarie 2019 14:01
Cea mai mare bancă din Danemarca - Danske Bank A/S - a anunțat că se va retrage din statele baltice și din Rusia, după ce Estonia a ordonat închiderea sucursalei sale aflată în centrul scandalului de spălare de bani, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Anul trecut, directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigații derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari). Rezultatele investigației realizate de un cabinet de avocatură extern indică posibilitatea ca angajații subsidiarei estoniene a Danske Bank să fi complotat cu clienții, realizând tranzacții ilegale. Investigația a vizat 15.000 de clienți, care au făcut în total 9,5 milioane de plăți prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 - 2015.
În prezent, Danske este investigată în Danemarca, Estonia, Marea Britanie și SUA pentru spălare de bani prin intermediul sucursale sale estoniene.
Marți, Autoritatea de Reglementare din Estonia a luat o decizie neașteptată, solicitând Danske să-și închidă subsidiara locală și să restituie în termen de opt luni depozitele clienților.
În urma deciziei autorităților de la Tallinn, banca daneză a decis închiderea subsidiarelor sale din Estonia, Letonia, Lituania și Rusia.
Potrivit mold-street.com, nu se știe cine se află exact în spatele tranzacțiilor, dar scurgeri anterioare au arătat că banii au venit din Rusia, Moldova și Azerbaidjan prin spălătoria de la Danske.
O parte au legătură cu asasinarea lui Serghei Magnitsky în 2009, spune omul de afaceri britanic Bill Browder, fostul angajator al lui Magnitsky.
De notat că filiala din Estonia a Danske Bank a gestionat miliarde de dolari atât în Laundromatul rusesc în care a fost implicată direct și Moldindconbank, dar și în Laundromatul azer.
De asemenea, Comisia Europeană a cerut Autorității Bancare Europene (EBA) să investigheze ce nu a funcționat în supervizarea subsidiarei estoniene a Danske Bank A/S.
În ultimele luni, acțiunile Danske Bank au scăzut semnificativ, investitorii fiind îngrijorați că banca ar fi putut încălca sancțiunile SUA, ceea ce ar putea duce la amenzi de miliarde de dolari.
Politicienii danezi au adoptat o nouă lege împotriva spălării banilor, care include creșterea amenzilor de opt ori, fiind una dintre cele mai dure din Europa. Danemarca este una dintre cel mai puțin corupte țări din lume, iar implicarea Danske Bank într-un scandal de spălare de bani a șocat opinia publică.