Cea de-a șaptea rundă de consultări Republica Moldova - UE în domeniul de securitate și apărare, desfășurată la Bruxelles
-
05 Decembrie 2023 18:28
La Bruxelles a avut loc cea de-a șaptea rundă de consultări Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul de securitate și apărare. În cadrul reuniunii au fost discutate principalele progrese în ceea ce privește consolidarea parteneriatului Republica Moldova-UE pe dimensiunea politicii externe, de securitate și apărare, relatează serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
Consultările au fost co-prezidate de secretarul de stat al MAEIE, Vladimir Cuc, și directorul departamentului pentru pace, parteneriate și gestionare a crizelor din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), Cosmin Dobran. Din partea țării noastre, în format de videoconferință și prezența fizică, au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului, Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate.
În cadrul reuniunii, părțile au efectuat un schimb de opinii privind situația actuală de securitate, cu accent special pe riscurile interne și externe la adresa Republicii Moldova. Consilierul președintei Maia Sand în domeniul securității naționale, Stanislav Secrieru, a informat despre procesul de promovare a noii Strategii a Securității Naționale. Reprezentanții UE au confirmat disponibilitatea de acorda asistență la etapa implementării noii Strategii.
La capitolul relația Republica Moldova-UE în domeniul securității și apărării, secretarul de Stat Vladimir Cuc a informat despre interesul de a spori participarea la misiunile și operațiunile UE de gestionare a crizelor. Secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, a apreciat înalt extinderea cooperării prin Instrumentul European pentru Pace (EPF). Reprezentanții UE au relatat despre etapele de aprobare a pachetului de asistență EPF pentru anul 2024.
În ceea ce privește reziliența sectorului civil de securitate, părțile au discutat despre activitatea Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM). Secretarul de stat Vladimir Cuc a salutat aprobarea listei proiectelor care urmează a fi implementate de Misiunea EUPM în perioada următoare, evidențiind relevanța proiectelor axate pe sporirea capacităților și dotarea instituțiilor vizate.
Un alt subiect pe agenda discuțiilor a acoperit consolidarea capacităților țării noastre de contracarare a amenințărilor hibride. Secretarul de stat Vladimir Cuc a confirmat angajamentul Republicii Moldova de a avansa în implementarea recomandărilor UE privind contracararea amenințărilor hibride. În același context, consilierul prim-ministrului în domeniul securității cibernetice, Anatolie Golovco, a relatat despre procesul de creare a Agenției de Securitate Cibernetică și ajustare a legislației naționale la standardele europene în acest domeniu. De asemenea, directoarea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, Ana Revenco, a informat despre acțiunile întreprinse pentru operaționalizarea Centrului și necesitățile existente. Reprezentanții UE au apreciat dialogul dinamic cu instituțiile naționale și au exprimat deschiderea de a pune la dispoziția autorităților moldovenești instrumentele de asistență disponibile.