Cea de-a patra ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești de pe ambele maluri ale Prutului
-
23 Iulie 2018 14:05
Cea de-a patra ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești de pe ambele maluri ale Prutului, care va da start noii stagiuni (a 97-a) a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din acest an, este dedicată Centenarului Unirii. Astfel, toate spectacolele care vor fi prezentate pe scenele de la Chișinău vor fi spectacole de autori români, a declarat pentru Radio Chișinău, Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, inițiatorul proiectului.
Inaugurarea celei de a patra ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale va avea loc la 19 septembrie cu premiera spectacolului ”D-ale Carnavalului ” în regia lui Alexa Visarion.
Directorul Teatrului ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a menționat alte câteva dintre spectacolele care se vor juca la Chișinău în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale.
„Ediția e dedicată Centenarului și sunt piese scrise de autori români. Pe 20 și 21 septembrie, după inaugurarea ediției, va urma spectacolele ”Regele moare” și ”O scrisoare” ale Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București. Teatrul de la Craiova vine cu spectacolele ”Gaițele” de Alexandru Kirițescu și ”Cealaltă țară ” de Herta Muller, deținătoare a Premiului Nobel. Teatrul de la Sibi va prezenta spectacolul ”Avioane de hărtie” și ”D-ale Cranavalului” de Caragiale. Târgu Mureș vine cu ”Staua fără nume”.”
Prin teatru demult s-a sfârmat acea sârmă ghimpată și acel hotar care mai există la Prut, spune Petru Hadârcă care s-a referit și la însemnătatea proiectului Reuniunea Teatrelor Naționale.
„Reuniunea teatrelor este un proiect de suflet prin care am demonstrat că vorbim și trăim în aceeași Patrie, care este, cum spunea Nichita Stânescu - Limba Română. Este un proiect la rădăcinile căruia stă și istoria Tetarului Național. Cunoscând arhiva din anii de înființare a teatrului, anul 1921, în perioada interbelică, am regăsit în acele acte și acele descrieri din Ziarul ”Rampa” cronici despre evoluția teatrului din Chișinău, și am găsit foaret multe co-producții. Nume sonore a teatrului românesc avea colaborări frumoase cu scena teatrului național din Chișinău. Reuniunea Teatrelor este o continuitate a acelor proiecte.”
Ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale se va încheia la 30 septembrie cu același spectacol, - ”D-ale Carnavalului” – jucat de Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu și montat de regizorul Silviu Purcărete.
Început în 2014, Reuniunea Teatrelor Naționale românești este un proiect cultural de anvergură în care 12 teatre naționale își prezintă spectacolele pe ambele maluri ale Prutului.