Cea de-a IX-a ediție a festivalului de muzică clasică „Moldo crescendo” începe la Chișinău. „Va fi cel mai bun festival pe care l-am gândit vreodată”

  • 26 Octombrie 17:24
Cea de-a IX-a ediție a festivalului de muzică clasică „Moldo crescendo” începe la Chișinău. „Va fi cel mai bun festival pe care l-am gândit vreodată”

În perioada 26 octombrie - 3 noiembrie se desfășoară cea de-a IX-a ediție a festivalului de muzică clasică „Moldo crescendo”. Concertul de deschidere va avea loc la Sala cu Orgă, unde publicul meloman îi va putea asculta pe violoniștii Ilian Gârneț din Germania și Radu Dunca din România, precum și pe Daniel Vots la violă, Radu Sinaci la violoncel și Marcel Lazăr la pian.

„Vom avea două mari concerte la Sala cu Orgă și Palatul Republicii, cu muzică bine cunoscută, dar și muzică total nouă publicului din Moldova. Festivalul din acest an va fi cel mai bun festival pe care l-am gândit vreodată”, a spus într-o postare pe rețelele sociale fondatorul festivalului, Marcel Lazăr.

În total, vor fi organizate șapte concerte, cu 25% mai multe decât la ediția trecută, după cum menționează Marcel Lazăr, inclusiv un concert matinal la Muzeul de Artă al Moldovei, pe 27 octombrie și, pentru prima dată în cadrul festivalului, un concert la Casa de Cultură din Ungheni, pe 31 octombrie. La Casa de Cultură a USM, un concert se va desfășura în timp ce spectatorii vor avea ochii legați, iar la Digital Park arta auditivă va fi acompaniată de arta vizuală.

Printre operele care vor fi interpretate se regăsesc: Cvartetul cu pian nr. 1 de Mel Bonis, omagiind una dintre puținele femei compozitoare cunoscute în istoria muzicii, afectată de vremurile în care femeile nu aveau dreptul la afirmare; „Aubade Trio”, de compozitorul român George Enescu; „Goldberg Variations” pentru trio de coarde de Bach; Cvartetul de coarde nr. 8 de Shostakovich; Serenada pentru coarde de Antonín Dvořák; „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi.

La această ediție, pentru prima oară, se va interpreta și muzică moldovenească din repertoriul compozitoarei Zlata Tcaci și al marelui violonist și compozitor Boris Dubosarschi. Interpreți care se bucură de numeroase premii și realizări în domeniul muzicii din România, Germania, Austria, Marea Britanie, Slovenia și Portugalia vor veni să cânte la festival.

În plus, fondatorul festivalului, Marcel Lazăr, a lansat o inițiativă numită „bilet în așteptare”, prin care cei din diasporă sau din alte colțuri ale țării pot cumpăra bilete pentru a le oferi gratuit celor de acasă, pentru a se bucura de muzica clasică.

Mai multe despre pianistul Marcel Lazăr, cu studii la Viena și la București, deținător al titlului „Maestru în Artă”, dar și despre proiectul pe care l-a fondat, de muzică clasică „Moldo Crescendo”, puteți audio în interviul acordat la emisiunea „Oamenii Cetății”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău