Oamenii Cetății | Pianistul Marcel Lazăr: Pentru un artist, libertatea de a circula, evoluările pe scenele mari europene sunt foarte importante (Audio)
-
17 August 17:00
Invitatul acestei ediții este cunoscutul pianist, Marcel Lazăr. O fire pe cât de modestă, pe atât de talentată. Cu studii la Viena și la București, deținător al titlului „Maestru în Artă”, se plasează în rândul celor mai distinși muzicieni de muzică clasică.
Născut la Chișinău, Marcel Lazăr a început să cânte la pian la 7 ani. La 13 ani, a fost admis la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, unde a decis să urmeze calea muzicii mai departe în viață. A studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar datorită unei burse Erasmus, un an de licență l-a făcut la Universitatea Mozarteum din Salzburg, un oraș din Austria, cunoscut pentru istoria sa culturală și muzicală, fiind și locul de naștere al compozitorului Mozart. A finalizat un masterat la Universitatea Națională de Muzică din București și, ulterior, unul în muzica de cameră la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena, din nou în Austria.
Deși a plecat la studii peste hotare, Marcel Lazăr spune că „a fost mereu cu inima acasă”. În 2015 a fondat festivalul de muzică clasică „Moldo Crescendo”, pentru a aduce mai aproape acest gen de muzică de publicul din toată Rep. Moldova. După aproape un deceniu, a reușit să crească și să-și fidelizeze audiența, concertele sale fiind constant sold out.
În această toamnă, cea de-a 9-a ediție a festivalului „Moldo Crescendo” se va deschide pe 26 octombrie, la Sala cu Orgă, ne-a dezvăluit fondatorul proiectului. În deschiderea evenimentului, va cânta violonistul Ilian Gârneț.
Pianistul Marcel Lazăr a avut ocazia să performeze în Rep. Moldova, România, Ucraina, Austria, Lituania, Italia și Elveția, atât ca solist, cât și în ansambluri. Pentru un artist, libertatea de a circula, evoluările pe scenele mari europene „sunt foarte importante”, a subliniat Marcel.
„Pentru un muzician, scena este echivalentul pieței de desfacere. În Moldova, însă, locuri de expunere sunt extrem de limitate. Filarmonica a ars și nu se știe când va fi reconstruită. Sala cu Orgă este decentă. Palatul Republicii, deși are piane, nu este pentru concerte de muzică clasică din punct de vedere acustic. Uniunea Europeană, pe de altă parte, poate oferi mai multe „magazine” pentru muzicieni, adică mai multe oportunități de expunere și dezvoltare. Fiind în Uniunea Europeană, sper eu, o să fie mai ușor, începând de la călătorii, asociații, asocieri cu sălile și cu festivalurile din vest, de exemplu”.