Ce va primi Kim Jong-un în schimbul renunțării la programul nuclear, potrivit unui oficial de la Seul

  • 09 Mai 2018 14:45
Ce va primi Kim Jong-un în schimbul renunțării la programul nuclear, potrivit unui oficial de la Seul

Un oficial de la Seul a explicat ce ar putea primi Coreea de Nord în schimbul denuclearizării regimului de la Phenian.

„Detaliile vor trebui elaborate la masa negocierilor. Însă, în general, vom vorbi despre un pachet cuprinzător al denuclearizării în schimbul asigurării securității regimului (lui Kim Jong-un – n.r.)”, a declarat marți viceministrul Afacerilor Externe din Coreea de Sud, Enna Park, într-un interviu revistei Time.

De una singură, Coreea de Sud nu poate oferi Coreei de Nord ceea ce își dorește – siguranța regimului. De aceea, subliniază Park, este nevoie de girul ferm al Statelor Unite în această chestiune.

„Fără Statele Unite nu putem continua procesul de denuclearizare. Americanii sunt jucătorul-cheie”, a adăugat Enna Park.

China, Japonia și Coreea de Sud au convenit miercuri, la Tokyo, să coopereze în scopul denuclearizării totale a peninsulei coreene, și și-au arătat susținerea față de declarația comună emisă de Seul și Phenian la summitul istoric de la 27 aprilie, relatează AFP și dpa, citate de Agerpres

Premierul japonez Shinzo Abe a fost miercuri gazda întâlnirii trilaterale cu omologul său chinez Li Keqiang și președintele sud-coreean Moon Jae In, desfășurată înaintea primului summit așteptat SUA-Coreea de Nord din istorie.

„Am convenit, înainte de toate, să recunoaștem că denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene, instaurarea unei păci durabile și dezvoltarea unor relații intercoreene sunt cruciale”,
 a declarat președintele sud-coreean Moon Jae-in, în conferința de presă comună.

„Aș dori în mod deosebit să le mulțumesc liderilor pentru că au salutat și susținut Declarația de la Panmunjom”, a adăugat el.

Declarația, semnată de Moon și de liderul nord-coreean Kim Jong Un la summitul desfășurat la 27 aprilie în satul Panmunjom, în interiorul Zonei demilitarizate, afirmă că „nu va mai exista război în Peninsula Coreeană” și că Seulul și Phenianul „confirmă obiectivul comun de a obține, printr-o denuclearizare totală, o peninsulă coreeană non-nucleară”.

La rândul său, premierul japonez Shinzo Abe a chemat la „acțiuni concrete ale Coreei de Nord” către „o denuclearizare completă a peninsulei coreene și pentru pacea și stabilitatea în Asia de Nord-Est”.

„Dacă problemele răpirilor (referire la cetățenii japonezi, unii adolescenți, răpiți în anii 1970-1980 de Coreea de Nord - n.red.) și programelor nucleare și de rachete vor fi rezolvate în ansamblul lor și dacă Phenianul urmează drumul bun, vom avea ca obiectiv o normalizarea a relațiilor”, a declarat Shinzo Abe.

Conform premierului chinez, cele trei părți s-au angajat în „discuții aprofundate”despre atenuarea tensiunilor în Peninsula Coreeană și programul nuclear nord-coreean. „China va dori întotdeauna să joace un rol constructive” în denuclearizare, pace și stabilitate în regiune, a subliniat Li.

Convorbirile desfășurate miercuri la Tokyo fac parte din întâlnirile regulate între cele trei state și sunt primele după mai bine de doi ani. Moon, care și-a preluat mandatul acum un an, este primul președinte sud-coreean care vizitează Tokyo în ultimii șase ani, iar Li este primul premierul chinez care se deplasează în Japonia în ultimii șapte ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău