Ce va cere președintele Timofti la Summit-ul de la Riga

  • 21 Mai 2015 15:52
Ce va cere președintele Timofti la Summit-ul de la Riga

Președintele moldovean Nicolae Timofti va cere la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, care își deschide astăzi lucrările, ca țării noastre să i se ofere o perspectivă clară europeană, iar implementarea de mai departe a reformelor va depinde de modul în care acest mesaj va fi perceput la Bruxelles și în celelalte capitale europene.În același timp, mai mulți…

Președintele moldovean Nicolae Timofti va cere la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, care își deschide astăzi lucrările, ca țării noastre să i se ofere o perspectivă clară europeană, iar implementarea de mai departe a reformelor va depinde de modul în care acest mesaj va fi perceput la Bruxelles și în celelalte capitale europene.

În același timp, mai mulți analiști spun că problemele de ordin intern cu care se confruntă Republica Moldova, scandalurile de corupție și incertitudinea politică îndepărtează  perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Republica Moldova mizează și în continuare pe susținerea Bruxelles-ului în aspirațiile sale de integrare europeană și va cere la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga și o perspectivă clară de integrare, lucru de care va depinde implementarea în continuare a reformelor în cele mai importante domenii, susține purtătorul de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, Vlad Țurcanu.

”Acest Summit, este unul special, în condițiile în care trei țări din cele șase care sunt incluse în parteneriatul estic, Moldova, Georgia și Ucraina se află la răscruce și mizează foarte mult pe o puternică credință în șansa lor europeană din partea statelor membre.Condițiile regionale nu sunt simple, însă Republica Moldova alături de Ucraina și Georgia dorește să obțină, dacă nu la acest Summit, atunci în timpul apropiat, o perspectivă europeană. Republica Moldova merită acest lucru în ciuda unor probleme de ordin intern, politice și de alt ordin, în ciuda unei anumite doze de euroscepticism care se înregistrează în țara noastră, doar că aceasta este și o consecință a propagandei antieuropene care există în Republica Moldova, inclusiv prin intermediul unor instituții media. La acest Summit președintele Nicolae Timofti  va cere  ca țării noastre să i se ofere o perspectivă clară europeană, noi fiind siguri că în actualele condiții dificile, Republica Moldova are nevoie de acest sprijin și succesul de mai departe, inclusiv al reformelor, va depinde de modul în care acest mesaj va fi perceput la Bruxelles și în celelalte capitale europene”, a declarat Nicolae Timofti.

În același timp, mai mulți analiști politici consideră că perspectivele aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană sunt nule pentru moment, mai ales că și oficialii europeni au dat clar de înțeles că, în prezent, Bruxelles-ul nu are în vedere niciun fel de extindere, cel puțin în următorii 5-7 ani.  

Expertul de la Institutul pentru Studii de Securitate al UE, Nicu Popescu, a declarat pentru Radio Chișinău că un astfel de summit cum este cel de la Riga, intermediar de altfel, ar putea servi drept cadru pentru discuții pe alte teme, în situația în care Republica Moldova trece printr-o criză gravă de credibilitate în fața cancelariilor occidentale. Mai mult, consideră Nicu Popescu, Chișinăul are de implementat o serie de prevederi din Acordul de Asociere, la care are foarte multe restanțe.

”Agitația în jurul acestei reuniuni este exagerată în condițiile în care Republica Moldova a obținut aproape tot ce se putea de obținut de la Parteneriatul Estic. Summit-ul de la Riga nu este nici la început, nici la sfârșit de ciclu politic. Republcia  Moldova are deja semnat un Acord de Asociere cu UE, care conține peste 1000 de pagini, implementarea căruia va dura 10 ani. Mi-ar plăcea ca măcar 10% din toată atenția acordată Summit-ului de la Riga să-i fie acordată Acordului de Asociere, semnat de aproape un an, cu care nu este clar ce se întâmplă pe interior și la care Moldova are forate mari restanțe”, a declarat Nicu Popescu.

Și analistul politic român, Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, consideră că, pentru moment, Republica Moldova nu mai are la ce să spere de la acest Summit,  odată ce are deja semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Ceea ce trebuie să facă acum autoritățile de la Chișinău este să lase la o parte retorica populistă și să purceadă la implementarea reformelor și prevederilor din acest Acord.

”Cred că Republica Moldova nu mai are ce să spere, poate doar încurajări pentru reforme. A obținut maxim – Acordul de asociere. Haideți să-l implementăm, să facem aceste reforme. Chișinăul are așteptări total nerealiste. Guvernanții nu au nici un interes să spună lucrul acesta și să renunțe la populism pentru că în acest caz ar trebui să se apuce serios de reforme acasă, lucru ce se pare, nu le convine”, a declarat Armand Goșu.

Analiștii mai spun că Republica Moldova s-a îndepărtat de UE, în ultimul an, din cauza situației politice și a crizei din sistemul bancar, nivelul corupției fiind mai mare decât credea Bruxelles-ul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:79 %
Vint:4,63 m/s
Sat
-0
Sun
-0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
-0
Arhivă Radio Chișinău