Ce sunt inhibitorii de colinesterază cu care ar fi fost otrăvit Aleksei Navalnîi

  • 24 August 2020 20:20
Ce sunt inhibitorii de colinesterază cu care ar fi fost otrăvit Aleksei Navalnîi

Medici germani au anunțat luni că investigațiile medicale efectuate opozantului rus Alexei Navalnîi indică o posibilă otrăvire a acestuia cu un fel de inhibitor de colinesterază, deși substanța specifică încă nu este cunoscută.

Potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres, există cinci elemente care trebuie avute în vedere despre această substanță.

Inhibitorii de colinesterază sunt un grup de compuși chimici cu o gamă largă de întrebuințări, de la fabricarea armelor chimice și a pesticidelor pentru uciderea gândacilor și până la producerea unor medicamente menite să atenueze simptomele bolii Alzheimer sau a altor forme de demență.

Colinesteraza este o enzimă esențială pentru funcționarea normală a sistemului nervos al omului, al altor vertebrate și insectelor.

Substanțele chimice care blochează sau inhibă colinesteraza pot provoca o hiperactivitate în cazul unei multitudini de funcții umane, conducând la efecte acute multisistemice care pot fi letale.

Unele pesticide, precum organofosfații sau carbamații, inhibă colinesteraza. Aceste produse chimice pot fi în unele situații otrăvitoare pentru om.

Medicii ruși susțin că analizele efectuate în două laboratoare de acolo exclud prezența urmelor de otravă în organismul opozantului rus

Omul poate fi expus pesticidelor care inhibită colinesteraza prin inhalare, ingerare, precum și prin contactul cu ochii sau cu pielea în timpul procesului de producție ori prin aplicare.

Medicii de la Spitalul Charité din Berlin, unde este internat Navalnîi, au declarat luni că datele clinice indică faptul că acesta prezintă ''urme de otrăvire (...) cu o substanță din grupa de substanțe active numite inhibitori de colinesterază'', o analiză amplă fiind inițiată pentru identificarea otrăvii.

Susținătorii lui Navalnîi cred de asemenea că acestuia i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care el l-a băut joi pe aeroportul din Tomsk, înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinația Moscova și care a fost nevoit să aterizeze de urgență după ce lui Navalnîi i s-a făcut rău.

În schimb, responsabili medicali ruși din orașul Omsk, unde Navalnîi a fost internat înainte de a fi transferat la Berlin, susțin că analizele efectuate în două laboratoare de acolo exclud prezența urmelor de otravă în organismul opozantului rus.

Editor web: Liviu C

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău