Ce spun experții despre votarea unui nou Guvern

  • 28 Ianuarie 2021 13:35
Ce spun experții despre votarea unui nou Guvern

După desemnarea de ieri a Nataliei Gavriliță pentru funcția de premier, de către președinta Maia Sandu, a început să curgă termenul de 45 de zile în care Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu votează un nou Guvern. Experții consideră că, cel mai probabil, majoritatea deputaților va vota Cabinetul de Miniștri propus de Natalia Gavriliță, chiar dacă ulterior nu-l va susține și se va ajunge, astfel, la o situație paradoxală.

Președinta Maia Sandu a anunțat miercuri candidatura fostei ministre a Finanțelor, Natalia Gavriliță, la funcția de prim-ministru. Din acel moment a început să curgă termenul de 45 de zile, după care, dacă Parlamentul nu va vota Guvernul, din cel puțin două încercări, poate fi dizolvat, a explicat pentru Radio Chișinău expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.

De ieri s-a început scurgerea timpului de 45 de zile, din momentul în care s-a emis decretul de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru. calculăm 45 de zile și acesta va fi termenul limită de învestire a Guvernului, Constituția însă mai precizează pe lângă termenul de 45 de zile, trebuie să fie și cel puțin două candidaturi, a spus Teodor 

Totuși, analistul politic Victor Ciobanu consideră că în pofida declarațiilor majorității partidelor parlamentare că își doresc alegeri anticipate, Guvernul propus de Natalia Gavriliță va fi votat, cel mai probabil din a doua încercare. Se va ajunge la o situație paradoxală, când cei care propun candidatul la funcția de premier nu vor vota Guvernul, dar îi vor susține activitatea, iar rivalii lor politici vor vota Guvernul, dar nu-l vor susține, menționează Victor Ciobanu.

Suntem în situația în care PAS înaintează candidatul, dar nu votează, Guvernul PAS-ului este susținut de declarata opoziție, care ulterior o să saboteze acest Guvern, iar ulterior îl va susține. paradox moldovenesc. Planul lui Dodon este să saboteze din răsputeri acest Guvern,să reducă ratingul Maiei Sandu și când le convine, să-l demită și ajungem la situația punctului „zero”, a spus Victor Ciobanu.

Amintim că după anunțul privind înaintarea Nataliei Gavrliță făcut de Maia Sandu, care a amintit totodată că optează pentru dizolvarea parlamentului, PAS a anunțat că nu va susține Guvernul, cerând alegeri anticipate. Celelalte fracțiuni și grupuri politice parlamentare au spus că vor lua o decizie pe parcursul zilelor următoare.

Amintim că Guvernul condus de Ion Chicu a demisionat la 23 decembrie, cu o zi înainte de învestirea în funcție a Maiei Sandu. Fostul premier Ion Chicu a argumentat că intenționează astfel să provoace alegeri anticipate. Majoritatea forțelor parlamentare s-au declarat pentru anticipate, totuși, unele consideră că până atunci Republica Moldova trebuie să fie guvernată de un Cabinet cu funcții depline. Însă, dacă va fi votat Guvernul, nu vor mai exista circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău